Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Berlíně po 20 letech znovu ´spadla zeď´!

Autor: INT, han - 
9. listopadu 2009
21:29

Desetitisíce Němců vyšly po 20 letech kvůli berlínské zdi opět do ulic. A to přesto, že pršelo, ve vzduchu byl cítit sníh a každý sedmý si podle průzkumu myslí, že zeď měla zůstat stát...

Němci ovšem považovali účast na oslavách, které přišly na neskutečných 100 miliard korun, za národní povinnost. Těšili se na monstrózní program, na Merkelovou, Gorbačova, Walesu, U2…

Wilfried G. (37), navlečený do imitace uniformy východoněmecké policie, se těšil i na kšeft a mluvil jako kniha: „Vystoupili jsme jako jeden národ. Jasně jsme dali najevo, že nejsme spokojení s tehdejším režimem. Chtěli jsme demokracii. Pod heslem MY JSME TEN NÁROD vyrazili lidé do ulic a nějakou náhodou se jim podařilo zeď zničit. I když i teď dělíme zemi na východ a západ, myslím, že tohle gesto z minulosti nám zůstalo a většina Němců se cítí jednotně a vystupuje jako jeden národ i dnes.“ Mezitím co mluví, ohání se razítkem neexistujícího státu. Jeden štempl za 130 korun.

Foto: 

Od rána proudily kolem Braniborské brány davy lidí. Ani v pondělí však pro ně nebyl Berlín úplně svobodný. Pokud se chtěl člověk dostat přímo do centra dění, musel podstoupit prohlídku, zda do davu nenese cokoliv nebezpečného.

20 let od pádu zdi: Německo zažije velkou párty! >>


Berlínská zeď: Svědek útěků

Berlínská zeď byla výzvou pro tisíce lidí, kteří se přes ni pokoušeli dostat na na Západ – na svobodu. Byla symbolem rozdělení rodin, přátel. Překonat ji dokázalo asi 5000 lidí. Nejméně 239 jich při tom zemřelo. Některé útěky připomínaly scény z akčních filmů.

Foto: 


Útěk č. 1
Skupina mladíků si podomácku vyrobila sovětské uniformy. Ukradli sovětské auto, na něž dali falešnou poznávací značku, a přejeli bez problémů hranici přes oficiální přechod.

Útěk č. 2
Čtrnáct lidí se zmocnilo lodi, opilo se, svázalo kapitána a po kanálu řeky Sprévy doplulo na druhou stranu.

Útěk č. 3
Skupina lidí se pokusila projet přes hranici v ukradeném autobuse. Pohraničníci rozstříleli autobus i s lidmi na kusy.

Útěk č. 4
Symbolem násilí u Berlínské zdi se stal případ osmnáctiletého Petra Fechtera, který byl v srpnu 1962 zasažen dávkou ze samopalu a po více než hodinovém utrpení vykrvácel, aniž mu někdo pomohl.

Útěk č. 5
V červnu 1962 kontroloval německý pohraniční policista doklady mladé rodině Rolanda Müllera, která se chystala k útěku. Společně se svými známými ze Západního Berlína vyhloubila během několika měsíců sto čtyřicet metrů dlouhý tunel, který vedl do světa za zdí. Útěk se sice podařil, ale po krátké potyčce byl pohraničník zastřelen.

Útěk č. 6
Přes zeď uteklo také úspěšně skoro 580 vojáků, kteří ji měli hlídat.

Útěk č. 7
Dvěma rodinám se podařilo přeletět z Východu na Západ v obrovském podomácku vyrobeném balonu.

Útěk č. 8
Muži se podařilo projet hranicí v nízkém sportovním autě. Pod závorou se prostě zaklonil a projel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi