Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zápalné lahve ve škole: 10 zraněných dětí!

Maturant zaútočil na spolužáky
Maturant zaútočil na spolužáky  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
17. září 2009
12:57

Do gymnázia v bavorském Ansbachu ve čtvrtek ráno údajně pronesl jeden z jeho studentů zápalné lahve. Nejméně jednu prý odpálil. Deset žáků utrpělo zranění.

Tři mají poranění vážná, jedním z nich je údajný pachatel. Policisté ho krátce po činu zadrželi. Policie to podle zpravodajské televize n-tv oznámila na tiskové konferenci.

Případ se odehrál ve čtvrtek kolem 8:35. Osmnáctiletý student maturitního ročníku údajně rozbil školní vrata sekerou a pak v osmé třídě zaútočil pomocí zápalné láhve. Nejméně jednu odpálil a další prý měl u sebe. Zda si přinesl ještě další zbraně, policie zatím neupřesnila. Mladíka zadržela kolem 8:45, tedy jen pár minut poté, co dostala hlášení o činu. Na studenta policisté vystřelili. Utrpěl vážná zranění a vrtulník ho přepravil do nemocnice.

Motiv činu zatím není jasný. Objevily se spekulace o tom, že by jím mohla být nešťastná láska. Policie zjišťovala, zda zadržený neměl spolupachatele. Zatím to nepředpokládá.

Příslušníci budovu prohledali. "Ve škole jsou stopy kouře a požáru," potvrdil policejní mluvčí. Na twitteru se objevily zprávy s textem "Molotovovy koktejly v 10. třídě" či "Šílený čin v carolinu."

Ansbach leží asi 40 kilometrů západně od Norimberku. Carolinum je jedno ze tří tamních gymnázií. Studuje v něm přes 600 žáků. Mnozí z nich našli útočiště v nedalekém úřadu práce. Některým poskytovali pomoc lékaři. Další studenti byli na ulici nebo šli domů.

Německo má ještě v paměti případy tragických událostí ve školách z minulosti. V dubnu 2002 v gymnáziu v Erfurtu zastřelil bývalý student 16 osob a pak i sám sebe. Letos v březnu ve Winnendenu na jihozápadě země postřílel sedmnáctiletý mladík ve škole devět žáků a tři učitelky. Další tři lidi zabil na útěku a nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Tyto události rozpoutaly v Německu debatu o bezpečnosti ve školách a systému ochrany. Podle policie se situace v Ansbachu zvládla velmi dobře. Na místo dorazily ve velmi krátké chvíli desítky policistů, kteří údajného pachatele zadrželi. Přijeli i záchranáři. Město záhy zřídilo krizovou linku a krizové centrum. Škola prý dobře informovala studenty, takže rychle opustili budovu a nevznikla panika.

Státní zástupce už podal návrh, aby mladík skončil ve vazbě. Televize uvedla, že mu hrozí obvinění z pokusu o vraždu. Další informace o případu by mohly být známy dnes odpoledne. Plánuje se totiž další tisková konference. Na místo se chystají i členové bavorské vlády.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi