Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Potopená loď u Filipín: 9 obětí, další členové posádky zachráněni

Ilustr. foto
Ilustr. foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, jos - 
7. září 2009
07:22

Záchranáři už nalezli téměř všechny pohřešované pasažéry z trajektu, který se v neděli potopil u jižní části Filipín.

Filipínská pobřežní stráž dnes podle CNN oznámila, že pátrají už jen po dvou lidech. Na lodi plulo zhruba 1000 osob, většinu z nich se ale podařilo včas evakuovat. Nehodu, jejíž příčiny jsou nadále neznámé, nepřežilo devět lidí. Dnes (v pondělí) se u filipínských břehů potopila další loď.

Ještě v pondělí ráno úřady pohřešovaly okolo 30 pasažérů. Věřily, že se zachránili na rybářských člunech, což se podle agentury DPA potvrdilo. Přeživší a jejich rodinní příslušníci byli podle pobřežní stráže převezeni do blízkých měst, kde se jim dostalo lékařské péče a další pomoci. Vyšetřování příčin havárie prý začne, až skončí záchranné operace.

Trajekt Superferry 9 vyplul v sobotu z přístavu General Santos na ostrově Mindanao a měl dorazit ještě týž den do města Iloilo v centrální části Filipín. Uprostřed plavby v oblasti poloostrova Zamboanga se ale začal naklánět, možná kvůli díře v trupu. Tehdy vyslal nouzový signál, po kterém mu na pomoc přispěchala záchranná plavidla i lodě a vrtulníky armády. Všem cestujícím bylo nařízeno obléknout si záchranné vesty a nastoupit do záchranných člunů. Mnozí se ale báli to udělat.

Příčiny havárie zůstávají stále neznámé. Počasí v době, kdy se loď začala naklánět, bylo ale podle úřadů dobré. Podle CNN je to již třetí velká nehoda Superferry 9 za poslední tři roky. Předchozí dvě v letech 2006 a 2007 si žádné lidské životy nevyžádaly.

pasadena ( 7. září 2009 09:28 )

vubec se nedivim ze se potopili kvuli pretizeni,oni nejsou normalni.Je to take primitivni narod,ale bohuzel si to o sobe nemysli,jsou strasne domyslivi na sebe a to hlavne kdyz se dostanou do Evropy nebo Ameriky.To dovedou okamzite poroucet i mistnim.Zahlcuji tyto zeme a mnozi se jak kralici,stejne jako Indove.Vyzerou vsechny vyhody dane zeme a honem zvou dalsi pribuzne,at jich je tam co nejvic.Me delalo par Filpincu sefy,no ti mi to dali sezrat!

Zobrazit celou diskusi