Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maďarský prezident zrušil kontroverzní návštěvu na Slovensku

László Sólyom
László Sólyom  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes, pal - 
21. srpna 2009
22:03

Maďarský prezident László Solyom na poslední chvíli zrušil dnešní soukromou cestu na Slovensko poté, co slovenský premiér Fico oznámil, že mu jeho země odepře vstup. Jde o další výrazně negativní moment ve složitých vztazích mezi oběma státy.

Slovensko v pátek rozhodlo o tom, že odepře maďarskému prezidentovi vstup na své území. Na mimořádné tiskové konferenci to uvedl slovenský premiér Robert Fico.

 

Archív Archív | Archív


Nejvyšší ústavní politici už dříve v tomto týdnu označili cestu Sólyoma na Slovensko v den výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy za nevhodnou.

"Máme důvody domnívat se, že tato návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům. Pokud prezident László Sólyom nechce, aby k tomu došlo, návštěvu neuskuteční," prohlásil šéf slovenské diplomacie. Obdobně se Lajčák vyjádřil i v telefonátu se svým maďarským kolegou Péterem Balázsem.

Sólyom se měl v Komárně, kde žije silná maďarská menšina, zúčastnit odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána.

Maďarský prezident soukromě Slovensko navštívil také koncem roku 2007 a už tehdy to vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Budapeští.

 

ahaihi ( 22. srpna 2009 15:51 )

nič sme vám neposlai, my s nimi robíme poriadky, tak idú tam, kde im je dobre

ahaihi ( 22. srpna 2009 15:50 )

kto to chce? Možno 1 percento žijúce na juhu, ale nikto sa na sochu Slovákov nepýtal To je ten problém. Sú to Maďari žijúci na slovenskom území, hovoriaci maďarsky a uznávajúci maďarské pravidlá. O to ide, to je ten problém

jacey ( 21. srpna 2009 21:05 )

Prosím tě, já nechápu jednu věc ...proč tam chcete sochu uherského krále- to lze chápat jako vstřícné gesto vůči Maďarsku, ne? ... a proč má k tomu odhalení sochy dojít 21.8.? ... je ale možné, že mi něco uniklo

ahaihi ( 21. srpna 2009 13:29 )

oprava : nie má prísť, ale kde visí viac...

ahaihi ( 21. srpna 2009 13:28 )

ešte doplním- odporúčanie pre prezidenta Maďarska bolo na zamedzenie rozbrojov a možných nepríjemností, nakoľko je momentálne v Komárne, kam má prísť viac maďarských ako slovenských zástav

Zobrazit celou diskusi