Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

1300 dětí onemocnělo po otravě olovem z čínské továrny!

Organizace PETA rozdává v nejvíce postižených oblastech Číny dětem sojové mléko
Organizace PETA rozdává v nejvíce postižených oblastech Číny dětem sojové mléko  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, pal - 
20. srpna 2009
11:16

Nejméně 1300 dětí onemocnělo po kontaminaci olovem z továrny v čínské provincii Chu-nan. Oznámily to dnes čínské sdělovací prostředky, podle nichž jde už o druhý podobný případ v Číně za poslední měsíc.

Oficiální tisková agentura Nová Čína oznámila, že s diagnózou vysokého obsahu olova v krvi byly diagnostikovány děti žijící v blízkosti továrny na zpracování manganu ve městě Wen-pching. Továrna už byla uzavřena a dva její vedoucí představitele zadržela policie.

Před týdnem Čína informovala, že v severočínské provincii Šan-si onemocnělo po kontaminaci olovem nejméně 615 ze 731 dětí žijících ve dvou vesnicích nedaleko továrny na zpracování olova a zinku. Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

V Číně nejsou úniky chemikálií z továren ani nehody ve výrobnách ničím neobvyklým. Jejich příčinou jsou většinou laxní přístup k bezpečnostním i dalším pravidlům i neškolenost dělníků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi