Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potopil se trajekt: Pohřešuje se až 50 lidí!

Potápajúca sa loď New Star.
Potápajúca sa loď New Star.  (Autor: China Daily/huanqui.com)
Autor: ČTK, pal - 
6. srpna 2009
12:02

Při nehodě trajektu, který se potopil v noci na čtvrtek u pobřeží Tongy v Tichém oceánu, mohlo zemřít až 50 lidí. Oficiálně se jich pohřešuje 30, lidí na lodi však bylo zřejmě mnohem víc!

Na palubě bylo oficiálně celkem 86 lidí, mezi nimi mnoho žen a dětí; v bezpečí je zhruba 50 osob, informovala dnes agentura AP. Lidí na lodi však bylo zřejmě ještě více.

Úřady zatím potvrdily úmrtí jednoho Novozélanďana. Místní média na internetu informovala o dvou nalezených tělech. Australský premiér Kevin Rudd podle AP řekl, že nehoda způsobila "významné ztráty na životech".

"Trajekt se potopil rychle, ale nevíme proč," uvedl Neville Blackmore, mluvčí novozélandského záchranného střediska. K nehodě prý došlo asi 86 kilometrů severovýchodně od tonžského hlavního města Nuku'alofa a záchranné centrum o ní bylo informováno ve středu kolem 23:00 místního času (13:00 SELČ).
Přesný počet osob nacházejících se na palubě podle AP není znám. Tonžský ministr dopravy Paul Karalus tvrdí, že na lodi se plavilo 86 lidí, údaj místní policie je o deset vyšší.

Blackmore novozélandskému rozhlasu sdělil, že většina z dosud zachráněných byla na záchranných člunech. V oblasti po pohřešovaných pátrají nejméně tři lodě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi