Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

KLDR odsoudila dvě americké novinářky ke 12 letům nucených prací

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv)
Autor: ČTK, pal - 
8. června 2009
07:19

Ke 12 letům nucených prací v pondělí komunistická Severní Korea odsoudila dvě americké novinářky. Údajně nelegálně překročily hranice státu, kde připravovaly reportáž o uprchlících.

Euna Leeová a Laura Lingová z americké stanice Current TV byly zadrženy v březnu na hranici s Čínou a Severní Korea je obvinila z nelegálního vstupu do země. Oznámila to severokorejská tisková agentura KCNA.

"Proces potvrdil, že se dopustily vážného zločinu proti korejskému národu a nelegálního vstupu do země," napsala oficiální agentura KCNA. "Každá z nich byla odsouzena ke 12 letům převýchovných prací," dodala v krátké zprávě.
Americká novinářka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, v době svého zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících.

Soud se konal v době značně zvýšeného napětí mezi Severní Koreou a dalšími zeměmi regionu i světa. KLDR v posledních měsících provedla několik testů svých raket různého doletu, uskutečnila jadernou zkoušku, odmítá se vrátit k jednacímu stolu o svém jaderném programu a hrozí dalšími zbrojními testy v případě sankcí ze strany mezinárodního společenství.

Analytici se domnívají, že Pchjongjang se pravděpodobně pokusí využít incidentu s novinářkami k nátlaku pro budoucí vyjednávání s Washingtonem. Spojené státy se snaží KLDR přimět k ukončení jaderných ambicí.

djaba ( 9. června 2009 07:08 )

Většina západních novinářů , kteří nepoznali praktiky totality jsou přesvědčeni o své jakési imunitě a ani nečekají větší problémy při své práci . Ovšem natáčení v některých končinách světa je hazard nejen se svým životem .A v KLDR bych si raději ,, nenatočil ani vodu z vodovodu " , ledaže bych byl sebevrah .

Zobrazit celou diskusi