Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Výbuch plynovodu v Moskvě: Plameny šlehaly 100 metrů vysoko

Výbuch plynovodu v Moskvě
Výbuch plynovodu v Moskvě  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
10. května 2009
07:25

Plynovod vybuchl v neděli v časných ranních hodinách v jihozápadní části Moskvy. Na místě vypukl mohutný požár, který dostal pátý, nejvyšší stupeň závažnosti. Podle odborníků jde o nejhorší požár plynovodu v Moskvě za posledních 20 let.

Plameny šlehaly do více než stometrové výšky, na místě zasahuje 35 hasičských týmů. Podle dostupných informací byli zraněni nejméně čtyři lidé, zprávy o mrtvých zatím nejsou.

Plameny šlehající na ulici Bolšaja Očakovskaja byly viditelné do vzdálenosti několika kilometrů. Příčina výbuchu je stále vyšetřována. Analytici uvádějí, že podobné nehody jsou obvykle důsledkem stárnoucího zařízení. Nevylučují ale ani selhání lidského faktoru.

Podle ruských zpravodajských serverů požáru předcházela série několika výbuchů. Ještě před ní se ale ozval zvuk unikajícího plynu, který místní obyvatelé přirovnávají "k řevu startujícího letadla". V blízkosti místa požáru stojí benzinová pumpa, která podle informací tiskové agentury Interfax už také hoří. Oheň se rozšířil na jednu třípodlažní budovu a shořelo také několik zaparkovaných automobilů.

Zpravodajský server Vesti uvádí, že plameny šlehaly do výšky dvou set metrů a žár z ohně byl citelný do kilometrové vzdálenosti. Cítit byl také chemický zápach unikajícího plynu. Obyvatelé domů stojících v okolí požáru se báli zůstávat doma a vycházeli na ulici s doklady a nejnutnějšími potřebami.

Do ranních hodin hasiči oheň jen kontrolovali, aby se nerozšířil na okolní budovy. Přívod do plynovodu byl zastaven a hasičské týmy stále čekají, až dohoří plyn, který zůstal v rourách. Výška plamenů se do šesté ranní moskevského času (04:00 SELČ) snížila na zhruba 30 metrů, ale plyn nadále hoří.

Místní nemocnice potvrdila informace o čtyřech zraněných, kteří utrpěli popáleniny, když jeli kolem místa havárie ve dvou vozidlech. Žádný ze zraněných není v ohrožení života. Nejhůře zraněný je muž, který utrpěl popáleniny na 35 procentech těla.

hani ( 10. května 2009 19:49 )

Prosim, kolik chcete z Brna, nemocnice Bohunice, 7 patro, doktori Robek, B.Garajova, V.Prochazka, Z.Sura, A jine. Mohou udelat jakykoliv pozar, vybuch a podobne. Taky zabijet, udelat blbcem, odebrat tvuj biznes a moc jineho. Spoluprace se specsluzbamy a obrana. Primator Moskvy to taky umi. Nekoho zastrasuje. Takove bandito-mafiane maji moc sily. Preji vam moc a moc vase lekare-zabijaky. Dobre umi lecit a zabijet jako Hitler a Stalin. To jejich zbran.

jetadynekdo ( 10. května 2009 11:13 )

DARUJI MOSKVĚ CISTERNU LETECKÉHO BENZÍNU

Zobrazit celou diskusi