Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Našly se doklady obětí laviny: 5 Čechů a Slovák, všichni muži

Autor: ČTK - 
3. května 2009
21:24

AKTUALIZOVÁNO: Pět Čechů a jeden Slovák v sobotu zahynuli v lavině v rakouských Alpách. Řekl to mluvčí místní policie a informaci neoficiálně potvrdil i český konzulát ve Vídni.

Neštěstí bylo oznámeno teprve v neděli, kdy na místě tragédie skončilo pátrání. Formálně bude totožnost mrtvých potvrzena po testech DNA, které potrvají patrně několik dnů.



"Vypadá to na pět Čechů a jednoho Slováka. To můžeme říct na základě průkazů, které jsme našli v jejich ruksacích," řekl policejní mluvčí v tyrolském Söldenu Ronald Scheiber. Podle jeho slov bylo všem obětem mezi 20-30 lety a všichni byli muži z Prahy. Tři z nich se znali už z dřívějška. Slovák v Praze studoval a ve skupině bylo i několik dalších studentů, řekl Scheiber.

V konečné podobě se sedmičlenná skupina dala dohromady až na chatě Hochwilderhaus v Ötztalských Alpách. Tam si turisté domluvili výstup na horu Schalfkogel, na který se vydali v sobotu. V chatě zůstal jen pětačtyřicetiletý muž, který se tak tragédii vyhnul. České velvyslanectví ve Vídni ČTK potvrdilo, že také tento muž je Čech. Podle rakouské rozhlasové stanice ORF se po neštěstí psychicky zhroutil.

Lavina skupinu zasypala v sobotu asi v 16:15 SELČ ve výši zhruba 3000 metrů, přibližně 500 metrů pod vrcholem hory. Mladí muži prý měli dobrou výstroj, měli u sebe i přístroje pro lokalizaci v lavině. Sněhová masa je zavalila zřejmě chvíli poté, co se kvůli špatné viditelnosti rozhodli k návratu. Lavina byla 100 metrů široká.

Šéf horské služby v oblasti Obergurgl Ronald Ribis ČTK řekl, že skupina nešla na horu "normální trasou". "Šli jinudy, což nepochybně sehrálo svou roli v tom, že je zasáhla lavina," řekl. Odmítl však jejich počínání označit za chybu.

Svědci, kteří sesuv sněhu viděli, okamžitě upozornili záchrannou službu, ale ta se kvůli špatnému počasí nemohla v sobotu na místo dostat. Policejní mluvčí Scheiber řekl, že lavinu ohlásil majitel nedaleké horské chaty, nikoli však té, z níž se skupina vydala na túru.

Záchranná akce na lavinovém svahu začala až dnes v 05:40 SELČ. Po chvíli se našly čtyři, později ještě další dvě těla už mrtvých osob. Byla pohřbena pod metrem až dvěma a půl metry sněhu. Všechna byla vyproštěna během hodiny. "Ale přes rychlý zásah už nebylo těmto lidem pomoci," řekl místní šéf horské služby Ronald Ribis.

Jen dvě z obětí měly podle něho nepatrnou šanci přežít, neboť měly pod lavinou malé vzduchové kapsy. Pro ostatní čtyři by prý přišla jakákoli pomoc pozdě, i kdyby se záchranáři mohli pustit do akce už v sobotu.

Policie místo neštěstí popsala jako "zledovatělou oblast se spoustou sněhu". V oblasti podle Scheibera platil druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Rakouský zpravodajský server oe24 psal, že v sobotu v Tyrolsku kvůli srážkám nebezpečí lavin lehce vzrostlo, ale celkově bylo jen mírné.

V rakouských Alpách v letošní zimě napadlo nezvykle mnoho sněhu, laviny byly časté a mnohdy smrtelné. Obětí byli zpravidla lyžaři, kteří se odvážili mimo vyznačené oblasti.

jonzer ( 3. května 2009 22:07 )

Jistě vám v posledních dnech neuniklo několik článků bulvárního časopisu BLESK, který se snaží zničit špičkového reportéra TV Nova Jiřího Dlabaju a několik jeho kolegů. Pan Dlabaja nedávno na svůj osobní blog umístil video, na kterém se ozývá chrochtání. U něj byl průvodní článek, který vysvětluje jak vše vzniklo. Blesk toto video našel, vše překroutil do nehorázných rozměrů a udělal z něj totální katastrofu. Několik slušných lidí z toho teď bude mít problémy. Pokud nesouhlasíte s tím, co a jak Blesk napsal a chcete proti němu vyjádřit protest, podívejte se na stránky http://chrochro.7x.cz a ukažte, že nejsme národ sucharů, ale národ se smyslem pro humor.

zenaodadoz ( 3. května 2009 13:17 )

...neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Byli v nesprávný čas na nesprávném místě.

Zobrazit celou diskusi