Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po atentátu na královnu zemřelo již 7 lidí! Včetně pachatele!

Autor: ČTK - 
1. května 2009
17:31

Muž, který ve čtvrtek ve městě Apeldoorn zaútočil na nizozemskou královskou rodinu a zabil přitom šest jiných lidí, zemřel v noci na pátek na následky svých zranění.

Podle médií šlo o osmatřicetiletého Karsta T., který byl prý již ve čtvrtek večer ve stavu klinické smrti. Dnes v nemocnici podlehl těžkým zraněním také pětapadesátiletý zaměstnanec vojenské policie.

Osmatřicetiletý útočník se svým vozem minul otevřený autokar s královskou rodinou, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno a dvě z nich zemřely v nemocnici. Jedna žena je podle DPA stále v ohrožení života. Pachatel atentátu, který byl rovněž těžce zraněn, ještě než upadl do bezvědomí přiznal, že jeho terčem byla královská rodina. Z té ale nikdo nepřišel k úhoně.


Město zrušilo na páteční večer naplánovanou vzpomínkovou mši. Je prý příliš brzy, aby se pozůstalí jeden den po krvavého činu mohli obřadu zúčastnit. Na 20:00 SELČ je ale naplánováno vzpomínkové setkání, které je pro veřejnost otevřené. Akce ale nemá charakter oficiální vzpomínkové bohoslužby, napsala DPA.

Motivy činu jsou zatím nejasné. Nizozemské sdělovací prostředky s odvoláním na pachatelovy sousedy uvedly, že muž byl nedávno propuštěn ze zaměstnání a přišel i o dosavadní bydlení. Policie prohledala jeho domov, nenalezla ale žádné zbraně či výbušniny a ani důkazy, že by útok plánoval. Na rozsáhlém vyšetřování pracuje 250 policistů.

Podle tisku muž jednal ze zoufalství. Policie oznámila, že to byl Nizozemec bílé pleti, který neměl žádné záznamy v trestním rejstříku a nebylo o něm známo, že by trpěl nějakou duševní poruchou. Podle prokuratury pocházel z malého městečka Huissen, které leží asi 40 kilometrů jižně od Apeldoornu.

Podle primátora města Freda de Graafa by měla nezávislá komise vyšetřit, jak k incidentu mohlo dojít. Bude mít mimo jiné za úkol objasnit, jak se mohlo atentátníkovi podařit dostat se s malým vozem až ke královskému průvodu.

Lidé po celý den přinášeli před památník, do kterého řidič vozidla narazil, květiny a kondolenční vzkazy, aby vyjádřili soustrast s pozůstalými. Další se zúčastnili tichých mší v hlavním apeldoornském kostele. Vlajky byly po celé zemi staženy na půl žerdi.

Tragédie se odehrála během oslav Dne královny, který je v zemi státním svátkem na památku populární nizozemské královny Juliany. Ta se narodila 30. dubna 1909 a zemřela v březnu 2004. Byla to matka nynější panovnice Beatrix.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi