Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

GM asi v létě dočasně zavře téměř všechny továrny v USA

General Motors
General Motors  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
23. dubna 2009
13:52

Americká automobilka General Motors v létě až na devět týdnů zavře téměř všechny závody, které má ve Spojených státech.

Bez přestávky by měla pokračovat výroba jen těch nejúspěšnějších osobních a užitkových vozů. Podnik se chce zbavit nadměrných zásob a mezitím vyhodnotit situaci.

Analytici podotýkají, že automobilce může váznout odbyt i kvůli tomu, že se hovoří o blížícím se bankrotu. Automobilka využívá obrovské státní pomoci a je pod velkým tlakem, aby snížila náklady. Podobné problémy mají také automobilky Ford Motor a Chrysler.

Zatím není jasné, kdy přesně se budou továrny zavírat, podle zdrojů to ale zřejmě bude kolem červencových dovolených, kdy General Motors výrobu z úsporných opatření na dva týdny přerušuje. V té době také upravuje výrobní linky a přechází na nové modely.

Mluvčí General Motors Chris Lee se k informacím zdrojů nechtěl vyjadřovat. Řekl pouze, že firma nejprve uvědomí zaměstnance, než případné omezení či přerušení výroby zveřejní.

Podle jednoho ze zdrojů, který je seznámen s plány managementu, se zatím na podrobnostech pracuje. V některých továrnách by se ale výroba podle něj mohla zastavit v období od poloviny května do konce července. Přesný počet továren, kde se výroba zastaví, ještě prý nebyl stanoven.

Jiný zdroj agentuře AP řekl, že několik závodů by mohlo zůstat v provozu alespoň část devítitýdenní odstávky. Vyráběly by se v nich zřejmě pouze ty nejúspěšnější modely, výrobní linky by ale jely pomaleji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi