Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havárie letadla v Amsterodamu: Výsledky vyšetřování až po týdnech

Americký pilot přistál s porouchaným letadlem na řece Hudson.
Americký pilot přistál s porouchaným letadlem na řece Hudson.  (Autor: cz.youtube.com)
Autor: ČTK, hlo - 
26. února 2009
13:05

První výsledky vyšetřování středeční havárie tureckého letadla v Amsterodamu budou známy během několika týdnů a oficiální výsledky pravděpodobně až za rok.

Řekl to dnes mluvčí nizozemského vyšetřovacího úřadu Fred Sanders. Při neštěstí zahynulo devět lidí a přes 80 bylo zraněno, ale dalších asi čtyřicet vyvázlo bez úhony.

Místo nehody nedaleko amsterodamského letiště Schiphol a vrak letadla dnes celou noc prohledávaly asi čtyři desítky vyšetřovatelů doprovázených policisty a četníky. Záznamník o letu, takzvaná černá skříňka, byl nalezen už ve středu. Vyšetřovatelé zatím nezmínili žádnou možnou příčinu neštěstí. "Vyšetřování musí zjistit, zda tu byly chyby, kterým bylo možné se vyhnout, a zda je někdo odpovědný," řekla agentuře AFP mluvčí amsterodamské prokuratury.

Letadlo Boeing 737 společnosti Turkish Airlines na lince z Istanbulu ze zatím neznámých důvodů těsně před přistáním ztratilo výšku, dopadlo na zorané pole, rozlomilo se na tři kusy, ale nevzňalo se. Zjevně díky tomu nehoda nedopadla tragičtěji. Na palubě bylo 134 lidí.

Šest zraněných je stále v kritickém stavu, dalších 25 má vážná zranění. Do Amsterodamu už ve středu večer přiletělo zvláštním letadlem z Turecka několik desítek příbuzných obětí. Ti "budou musit identifikovat mrtvé a ty zraněné, kteří nejsou schopni mluvit", řekl v nizozemské televizi zástupce Červeného kříže.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi