Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jihokorejští politici při bitce zdemolovali parlament

Jihokorejští poslanci po sobě stříkali i vodu
Jihokorejští poslanci po sobě stříkali i vodu  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
20. prosince 2008
12:26

Jižní Korea sice patří k parlamentním demokraciím, jenže ve východoasijské tradici jsou metody politického souboje poněkud nedemokratické.

Takže mnohokrát už při projednávání zákonů došlo k bitkám a padaly facky. Poslední souboj vládní strany s opozicí ale nemá snad nikde ve světě obdoby. Jihokorejští poslanci totiž při souboji zdemolovali parlament a dokonce po sobě stříkali hasicími přístroji.

Souboj vyvolala smlouva o volném obchodu s USA, kterou připravila vládní strana a již kritizovala naopak opozice. Podpisu navrhované smlouvy se opoziční poslanci snažili zabránit fyzicky. Jenže vláda se před nimi zabarikádovala v poslaneckém klubu nábytkem. Opozice nakonec začala parlament demolovat a vládní členové dokonce aktivovali protipožární systém.

Opozice se dokonce začala prát s ochrankou, až jeden z poslanců chopil hasičskou sekeru a rozmlátil dveře a vtrhl do místnosti, v níž seděla vláda. Ta se však chopila hasicích přístrojů a v protiútoku je použila.

Nezbývá než doufat, že se něčeho podobného nedočkáme v našem parlamentu, zatím jen dva poslanci (Macek a Rath) řešili osobní účty fackou. Ovšem při sledování parlamentních jednání někteří pánové k hrubějším metodám nemají daleko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi