Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Neplodná Američanka porodila díky vaječníku dvojčete

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
11. prosince 2008
16:24

Lékaři ze Saint Louis ve Spojených státech oznámili, že úspěšně transplantovali vaječník ženy její neplodné sestře, která díky tomu 11. listopadu porodila zdravé dítě.

Jde o první takový případ. Obě ženy jsou dvojčata, ale lékaři doufají, že technika transplantace vaječníku by mohla umožnit zachovat plodnost ženám postiženým rakovinou nebo ženám, které chtějí rodit až v pozdějším věku, píše agentura Reuters.

Pacientka, Londýňanka, které je teď 38 let, prodělala už v patnácti předčasný přechod, a tudíž byla neplodná. Transplantovaný vaječník její sestry, která už porodila dvě děti, jí ale plodnost vrátil. Transplantaci provedl v minulém roce tým vedený Shermanem Silberem ze Střediska pro léčbu neplodnosti ze Saint Louis.

Za výhodu transplantace vaječníku sestry-dvojčete se označuje to, že odpadá riziko odmítnutí orgánu tělem příjemkyně a že dítě má stejnou genetickou výbavu jako jeho matka, napsal server genethique.org.

Z nové techniky by podle Silbera mohly vytěžit dvě skupiny žen. Zaprvé mladé ženy, které onemocněly rakovinou a mají podstoupit chemoterapii. Těm by bylo možno vaječníky vyjmout, zmrazit a po léčbě znovu implantovat.

Druhou možnost označil Silber za kontroverznější - šlo by o prodloužení doby plodnosti žen. Ženy například mezi dvaceti a třiceti lety by si mohly dát jeden nebo oba vaječníky vyjmout, dát zmrazit a po deseti až patnácti letech dát implantovat zpět. Měly by tak fakticky vaječníky o deset nebo patnáct let mladší.