Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za porušení zákazu pití vybrali strážníci přes 70 tisíc

Tomáš Zdychanec (17) a Pavel Makarov (18)
Tomáš Zdychanec (17) a Pavel Makarov (18)  (Autor: Foto Blesk - Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
14. července 2008
11:48

Za porušení vyhlášky, která od 7. července zakazuje pití alkoholu na některých veřejných místech v Praze, vybrali strážníci zatím 70.300 korun.

Z celkového počtu 402 přestupků se bude 20 případů řešit ve správním řízení. Pokutu dostala zhruba čtvrtina provinilců, ostatním strážníci domluvili. V pondělí to řekl náměstek ředitele pražské policie Ludvík Klema.

Na restauračních zahrádkách pít můžete

Alkoholické nápoje nesmějí lidé konzumovat například na Karlově náměstí, Národní třídě nebo na náměstí I. P. Pavlova. Na předzahrádky restaurací a okolí stánků s občerstvením se zákaz nevztahuje.

Většinou stačila domluva
První týden podle Klemy ukázal, jak to zřejmě bude s kontrolou dodržování vyhlášky vypadat. "Jen asi 30 procent tvořily sankce, v ostatních případech stačila domluva. Pokutu si vysloužili pouze ti, kteří byli opakovaně upozorňováni na to, že vyhlášku porušují," uvedl Klema. Dodal, že několik lidí bylo dokonce převezeno na záchytku, strážníci také odhalili jednoho celostátně hledaného člověka.

Vyhláška má hlavně vyhnat bezdomovce
Popíjení ani ze zakázaných míst úplně nezmizelo. Strážníci mají totiž vždy vyhodnotit, jestli člověk konzumující alkohol své okolí nějak obtěžuje. I podle Klemy má vyhláška vyhnat hlavně bezdomovce a sociálně nepřizpůsobivé lidi. "Slušní lidé se nemusí bát," konstatoval.

Pijáci se přesouvají - jistotu však nemají ani jinde
Dlouhodobí provinilci se po sedmi dnech často přesunuli na jiná místa, kde zákaz neplatí. "Podle aktuální situace se mohou zakázaná místa třeba za půl roku změnit," poznamenal Klema. Plošný zákaz si ale představit nedokáže.
Podle Klemy se bude policie i nadále zaměřovat na místa, která jsou dlouhodobě problematická a kde problém s pitím alkoholu přetrvává. Při prokazování budou strážníci využívat i městského kamerového systému.

Tisícovka na místě nebo až 30 tisíc od úřadu
Lidé mohou už týden dostat až tisícikorunovou pokutu na místě nebo až 30.000 korun ve správním řízení za popíjení v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětských hřišť, na zastávkách a některých vyjmenovaných ulicích a parcích. Mezi zakázaná místa patří například Národní třída, ulice Na Příkopě, prostor za obchodním domem Tesco, Kampa, Vrchlického sady, Petřín, náměstí I. P. Pavlova nebo Václavské náměstí. Například Letná a Stromovka na seznamu nejsou. Předpis se kromě restauračních předzahrádek a okolí stánků s občerstvením nebude vztahovat na různé akce, jako jsou vinobraní, posvícení a silvestrovské oslavy.

Přidávají se další a další města
V České republice je pití na veřejných místech zakázáno také například v Děčíně, Šternberku, Vsetíně, Znojmu, Jindřichově Hradci, Heřmanově Městci, Mladé Boleslavi nebo Českém Těšíně. Další města se k nim chtějí přidat.

Chtějí zakázat i veřejnou konzumaci drog
Kromě zákazu pití alkoholu se v současné době uvažuje i tom, že by se na veřejnosti nesměly užívat drogy. Například Praha 1 už tento podnět zaslala na magistrát.