Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přepravujte vašeho psa zcela bezpečně

Autor: Hana Pokorná - 
12. července 2008
05:00

Až padesát tisíc korun pokuty! Tolik můžete klidně vyfasovat za nesprávnou přepravu psa či jiného zvířete v autě. Tedy pokud začne platit nový zákon, který odklepli poslanci.

Ovšem už nyní můžete za nesprávnou přepravu od policie vyfasovat pokutu dva tisíce korun! Co s domácím mazlíčkem, když ho vezete na chatu, k veterináři nebo na dovolenou?

Speciální pás

Je to speciální typ velmi pevného postroje, který se psovi oblékne a připne k bezpečnostnímu pásu na zadní sedačce (na přední se pes přepravovat nesmí). V případě nehody zabrání zranění řidiče i psa. Dokonce může psovi zachránit život. Nestane se, že by vám pes přepadl na přední sedačku nebo dokonce prolétl předním sklem. Pásy jsou v různých velikostech, ale nejčastěji se využívají pro střední a větší psy. V každém chovatelském obchodě by vám měli být schopni poradit vhodnou velikost. Do popruhu se dá uvázat pes přibližně od 3 kg do 50 kg. Hodně velké zvíře ale na sedačku nepatří (protože tam nemá dostatek prostoru) a ani úplně to malinké (může se do popruhu nebezpečně zamotávat). Pro ně je lepší dát je do přepravního boxu nebo do kufru auta, který je oddělen od prostoru posádky ve vozidle.

Psi mohou v popruhu sedět i ležet a popruhy se dají užívat i jako vodítka.

Cena: Cca 300 – 1000 Kč (podle velikosti psa)

Přepravní boxy

Plastové přepravní bedýnky jsou vhodné většinou pro menší psy. Klece se ale vyrábějí v různých velikostech a jsou určeny pro všechna plemena psů. Výhoda je i ta, že pes je v uzavřeném prostoru a nenadělá vám v autě nepořádek. Přepravku můžete dát do svého kufru, ale neměli byste v něm mít žádná jiná zavazadla. Ta by mohla psovi ublížit. Druhou možností je připevnit schránku na zadní sedadlo a zajistit ji bezpečnostním pásem.

Důležité je, aby si pes na přepravku zvyknul několik týdnů před delší cestou. Zavřít ho do bedny a hned napoprvé s ním takto cestovat, třeba k moři, není úplně nejšťastnější nápad.

Rozhodně mazlíčka do boxu nestrkejte násilím! Naučte ho třeba, že mu do přepravky před cestou dáte nějaký pamlsek. Pokaždé se tak bude na cestu těšit. Vyrábějí se i speciální boxy nebo skládací klece v úhlech podle značky auta, takže lépe využijí daný prostor.

Cena: Cca 600 – 3000 Kč (podle velikosti)

V kufru auta

Další možností je naložit psa volně do zadní části auta, zvlášť pokud máte kombi.

Podle vyhlášky musíte mít prostor pro psa oddělen od míst pro lidi z bezpečnostních důvodů. Pokud máte "podnikatelské kombi", tedy auto s pevnou mříží, máte o starost méně.

My ostatní máme dvě možnosti – mezi zadní sedadla a "kufr" umístit napínací sítě nebo namontovat kovové zábrany. Nezapomeňte, že v kufru nesmí být žádné volně ležící věci, jinak by se pes mohl zranit.

Cena: Síť cca 200 Kč, automříž od 1000 – 12 000 Kč

Závěsné lůžko

Stále populárnější je ochranné závěsné lůžko. Je to taková autosedačka pro psa. Je univerzální, vhodná do každého typu automobilu. Instalace je velmi snadná a rychlá. Pomocí rychloupínačů ji uchytíte za opěrky hlavy mezi přední a zadní sedadla. Závěsné lůžko je vhodné pro menší plemena psů. Zadní prostor sedaček je lůžkem rozpůlen, takže je možné, aby vedle něj cestoval ještě další pasažér. Vyrábějí se jak jednosedačkové, tak i dvousedačkové. Nesmíte ale zapomenout i na napínací síť! Ta musí být upevněna i v tomto případě!

Cena: Cca lůžko 1000 Kč,

Cestování se zvířetem

Do všech zemí EU musí mít pes, kočka nebo fretka pas pro malá zvířata. Musí v něm být potvrzení o pravidelném očkování proti vzteklině. Podmínkou vydání pasu je označení zvířete – tetováním nebo elektronickým čipem od veterinárního lékaře.

Může se i proletět!

Psy je možné přepravovat i letadlem. Menší rasu si můžete vzít ve speciální kleci i do kabiny letadla (ale vždy záleží na slovu kapitána, zda s tím souhlasí). Velká plemena se přepravují v zavazadlovém prostoru letadla. Pokaždé se ale musíte informovat u letecké společnosti předem na podmínky, pravidla a poplatky. Zdarma se přepravuje v kabině letadla jen slepecký pes, pokud doprovází nevidomou osobu. A dále pes doprovázející hluchou osobu a pes určený pro záchranu lidských životů. Musí být opatřeni vodítkem, náhubkem, potvrzením o výcviku a požadovanou dokumentací.

8 rad na cestu

* Nejlépe je nedávat psovi 2 hodiny před cestou žádné žrádlo (lepší je ale půldenní půst).

* Pokud má váš pes citlivý žaludek a v autě zvrací, můžete si u veterináře nechat napsat i tabletky proti stresu nebo nevolnosti.

* Pokuste se vyrazit brzy ráno nebo v podvečer, kdy je chladněji a pes se tak nepřehřívá.

* Dopřejte mu přestávky po 2 až 3 hodinách, aby se mohl proběhnout a dejte mu také napít.

* Vybavte se na cestu vodou a různými pamlsky za odměnu. (pokud to psí žaludek snese)

*Nezapomeňte na cestovní misky a všechny potřebné doklady, košík a vodítko.

* I když máte psa s čipem nebo tetováním, je lepší mu pro jistotu dát na obojek, plíšek s telefonním číslem. Na dovolené se může snadno zaběhnout.

* Nikdy nenechávejte samotného psa v autě dlouho zavřeného! Snadno se dehydruje.


Nový zákon

Co všechno obsahuje?

Týrání psa - až 500 000 Kč

Nezabránění týrání či usmrcení zvířete - až 500 000 Kč

Nesprávná přeprava psa v autě - až 50 000 Kč

Lovečtí psi nesmějí při výcviku přijít do kontaktu s lovnou zvěří

Je zakázáno prodávat zvířata dětem mladším 15 let

Bojová plemena může chovat osoba starší 18 let

 

Za tohle může být pokuta až 50 000 Kč:

Pobíhání psa bez vodítka

Neodklízení psích výkalů

Nezaregistrování psa do 15 dnů od pořízení

Psí vodítko nesmí být delší než 1,2 metru

Desetikilový a těžší pes nesmí běhat bez náhubku na veřejnosti

 

Ovšem pozor! To neplatí automaticky a není v zákonu přímo zakotveno!

Ten jenom umožňuje, aby si každá obec určila pravidla pro chování majitelů a psů. "Zákon nezavádí povinnost vést psa na vodítku. Ta platí pouze v těch obcích, které za tímto účelem vydají na základě zákona závaznou vyhlášku. Jestliže ale v rámci těchto pravidel omezí nebo zakáže volný pohyb psů, měla by rovněž konkrétně určit prostory, na něž se tato omezení nevztahují," upozorňuje ministr zemědělství Petr Gandalovič.

 

Kdy začne nový zákon platit?

Zákon na ochranu zvířat ke konci června odhlasovali poslanci, senátoři jej budou projednávat zřejmě příští týden. Pokud normu schválí a následně ji podepíše prezident, mohla by začít platit už letos v září.