Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soud má vynést rozhodnutí ve sporu o Foglarovo dědictví

Autor: ČTK - 
5. května 2008
14:18

Soud pro Prahu 3 dnes zřejmě vynese v pořadí již čtvrtý verdikt ve sporu spjatém s dědictvím po spisovateli Jaroslavu Foglarovi.

Soud pro Prahu 3 dnes zřejmě vynese v pořadí již čtvrtý verdikt ve sporu spjatém s dědictvím po spisovateli Jaroslavu Foglarovi.

Letitou při o dědictví vede spisovatelův synovec Petr Foglar s Nadací Jaroslava Foglara, které jeho strýc odkázal pozůstalost v závěti. Hodnota pozůstalosti autora knížek pro děti byla před lety odhadována na deset milionů korun. Nejcennější část tvoří autorská práva.

Žalobce závěť zpochybňuje tvrzením, že jeho téměř slepý strýc při jejím podepisování netušil, co obsahuje. Obvodní soud dosud ve sporu vyslechl jak Foglarovu ošetřující lékařku, tak znalce z oboru očního lékařství Vladimíra Stibora. Podle lékařky byl spisovatel schopen přečíst závěť, kterou podepsal. Stibor ale její slova zpochybnil. Autor revizního znaleckého posudku Igor Vícha pak dospěl k závěru, že spisovatel byl schopen text závěti přečíst za pomoci brýlí, které vlastnil.

Foglarův synovec podal žalobu o určení neplatnosti závěti v roce 2000. V roce 1999 mu to přikázal dědický soud, který dědické řízení do definitivního rozhodnutí o závěti přerušil. Obvodní soud pro Prahu 3 dosud vynesl tři rozsudky. Nejdřív přiřkl dědictví spisovatelovu synovci. Po zrušení rozsudku odvolacím soudem padl verdikt opačný. I ten odvolací soud zrušil. Stejně dopadl i třetí verdikt, kterým obvodní soud žalobu, podle níž "je žalobce dědicem a žalovaný není dědicem", v roce 2004 zamítl.