Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Squateři z Truhlářské: Zvali lidi na pokrmy z 'odpadků'

Autor: ČTK, šim - 
26. července 2009
21:24

Suateři z Milady, kteří nyní bydlí v Truhlářské ulici v centru Prahy, uspořádali pro obyvatele ze sousedství první "freeganskou" večeři. Uvařili ji z potravin sebraných z odpadkových kontejnerů u supermarketů, jimž vypršela záruční lhůta, ale jsou ještě poživatelné.

Dvorem se nesla lákavá vůně vegetariánského barbecue ze sojového masa, v nabídce byl také mrkvový salát a řada dalších laskomin. Několik vrstevníků ze sousedních domů skutečně na večeři přišlo.

"Navařili jsme soju a veganské záležitosti, jako salát, mrkvový salát, smaženou soju a bramborovou kaši. Chystali jsme to od dvanácti nebo od jedné hodiny, je to jídlo pro 30, 40 lidí," řekl Štěpán Mareček, který v Truhlářské nebydlí, ale patří ke komunitě.

Squateři vytvořili na dvoře "výletní restauraci" s řadou stolků a židliček. Na velký stůl vystavili mísy s pokrmy a obstarali také několik bas piva, aby hostům dobře trávilo. Tradice Volksküche, kuchyně pro lidi, vznikla ve 20. letech minulého století v Berlíně jako výraz solidarity se sociálně slabšími a z potřeby utužování lokálních komunit ve městě.

Pozvání na večeři přijala například Dominika Tomečková, která řekla, že bydlí ve vedlejším domě. Na rozdíl od lidí, kterým squateři vadí, jí prý noví sousedé vyhovují. "Jestli je tady někdo nechce, je to jejich věc, nebudu to komentovat," řekla. Zprostředkovaně se na přípravě večeře podílela, protože půjčila squaterům svoji kuchyni, aby měli kde vařit.

Obyvatel squatu a člen komunity, který nechtěl prozradit své jméno, řekl, že zde bydlí dva týdny a už "mají tolik kámošů", že mohou pořádat společné akce. Zatím se zabydlují, postupně zařizují kuchyň, upravili si sklepní prostory a sociální zázemí.

K večeři pro veřejnost uvedl, že je to první pokus v tomto duchu. "Komunitní vaření se praktikuje hlavně v Německu, i komunitní sousedství, aby se lidé poznali v tom odcizeném světě, protože jídlo spojuje, proto to děláme a asi to budeme dělat každý týden," řekl.

amalka ( 14. září 2009 08:23 )

A nysĺíš že to tvoje čersté zboží z českého supermarketu se dá žrát?O čerstvosti taky pochybuji.

bochr ( 28. července 2009 14:52 )

Dobrý den všem, kdo by si chtěl bez nějakých emocí a předsudků přečíst, co že je to ten "freeganismus" neboli "vybírání odpadků u supermarketů" - postup, který má poukázat na to, že se na jedné straně čistě z obchodních důvodů vyhazuje poživatelné jídlo, zatímco jinde se lidem jídla nedostává, podívejte se třeba sem: Freeganismus: Život z popelnic Supermarkety vyhazují miliony tun použitelných potravin ročně. "Freeganové", aktivisté jako Tristram Stuart, poukazují na tento skandál globálního plýtvání, že žijí jen z toho, co supermarkety vyhodí... http://www.blisty.cz/art/48004.html A nebo delší článek (zdroj toho na blistech, výše uvedeného), bohužel už pouze v angličtině: The freegans' creed: waste not, want not http://www.guardian.co.uk/environment/2009/jul/19/freegan-environment-food zdraví B.Ch.

muck ( 27. července 2009 17:19 )

MONJJA: dobrý...žij si tak nadále,nikdo ti neříká aby jsi chodila nakupovat do kontáku jako oni...to že někdo vaří z potravin nalezených v kontejnerech za supermárketama ..nashledávam na tom nic špatného a ani vyžírkovského...ba naopak,...stejnak by to zkončilo někde na skládce nebo ve spalovně...aspon to ještě někdo zužitkuje..beztak se vyhazují ty věci bezmyšlenkovitě....a kdyby jsi přišla k někomu kdo tak žije na oběd..stejnak bys na tom jídle nepoznala že se válelo v kontáku...a hlavně...vaří vegansky..jestli ti tento pojem něco říká...takže..těch věcí asi moc zkažených nebude ...

monjja ( 27. července 2009 13:46 )

Ty mucku jeden, no a co, že o tom nikdo nic neví? A to se mám jako posrat, že mi tenhle pojem nic neříká? Žila jsem bez toho 30 let (a podotýkám i mezi nimi, jenže tenkrát to nebylo takový - jak bych to--vyžírkovství), a budu žít i dál, a jestli to znamená dlabat zkažený žrádlo z popelnic, jen abych byla free, tak z toho už jsem věru dávno vyrostla a radši budu blb, než haprus na žaludek!

muck ( 27. července 2009 10:13 )

fakt se musim smát českému národu...40let izolace je 40let izolace....doufam že jednou se to změní...a v ulicích budou chodit lidi s mozkem...a ne paka co dokážou jen někoho schazovat a urážet na internetových diskuzích ....... pojem freeganství nikomu zřejmě nic neříká...

Zobrazit celou diskusi