Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V jablonecké přehradě byla nebezpečná měď

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, oj - 
23. května 2009
09:21

Nebezpečná měď se objevila v jablonecké přehradě Mšeno poté, co tam byla loni odzkoušena nová metoda likvidace sinic na bázi elektrokoagulace. Vysoké koncentrace mědi mohou být jedovaté, životu v přehradě však měď neuškodila.

Stejné testy se loni uskutečnily také na Máchově jezeře a i tam se měď objevila. Firma Siflor, která ošetření vody prováděla, však popírá, že by za to byla zodpovědná.

"Je to nesmysl. Vodu testovaly ještě laboratoře dvou oficiálních institucí a žádná ve vodě měď nenaměřila. My jsme ji do vody rozhodně nedávali," reagoval Josef Kovář ze společnosti Siflor. Podle něho je třeba zjistit, co do přehrady přitéká a co je v usazeninách na dně. Nicméně technologie založená na elektrolýze je novou a neodzkoušenou metodou. Při zásahu se nabily sinice kladnými ionty, a tím se zničily. Ošetření je prakticky bez chemikálií, do 250.000 metrů krychlových vody se měly dostat jen čtyři kilogramy hliníku, což je pod normou přípustnou pro pitnou vodu.

Jak se do vody dostala měď, zatím nikdo vysvětlit nedokázal. Opoziční jablonecký zastupitel Petr Beitl (ODS), který záležitost zveřejnil, má ale podezření, že jde o podvod. "Měď ve vodě nebyla a objevila se náhle ve vysokém množství prakticky ihned potom, co firma Siflor na přehradě provedla druhou etapu své nové metody," upozornil. Poukázal na měření, které ve vodě provedlo Povodí Labe. Firma podle něj navíc tvrdila, že už uskutečnila zkoušky elektrokoagulace na několika nádržích, na žádné z nich ale podle Beitla o ničem nevěděli. "Podezírám firmu, že něco do vody přisypala, aby prokázala úspěšnost likvidace sinic," dodal zastupitel.

Podobný názor mají i někteří odborníci. "Následný monitoring správcem Mšena i naše vzorky vedou k podezření, že mediálně oznámená metoda byla bublina a aplikováno bylo podvodem něco jiného," tvrdí ve svém posudku specialista na sinice Blahoslav Maršálek z brněnského centra pro cyanobakterie a jejich toxiny. Podle Povodí Labe byly do vody prokazatelně vpravovány látky, o jejichž složení a funkci nebylo povodí informováno. Neobvykle reagovaly po aplikaci ryby - stahovaly se k přítoku, hledaly zřejmě čistou vodu. K žádnému úhynu ale podle povodí nedošlo.

polly ( 23. května 2009 09:48 )

Přiznávám se bez mučení. 21. března jsem spěchal se starou měděnou okení kličkou do sběrných surovin, a mou vlastní neopatrnosti jsem zakopl a klička mi upadla do vody. Hladal jsem, ale málo a ty následky se projevily nyní. Omlouvám se všem, kterým leží na srdci dobrý a nezávadný stav našeho vodního hospodářství.

Zobrazit celou diskusi