Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opavsko: Veterináři u jedné krávy zjistili nemoc BSE

Archív
Archív  (Autor: Archiv)
Autor: ČTK, šim - 
12. května 2009
18:57

Nemoc BSE zjistili veterináři u krávy z chovu v Oldřišově na Opavsku. Dojnice pocházela z malého hospodářství, kvůli nemoci v něm bude utraceno v nejbližších dnech dalších 13 zvířat.

Informoval o tom ředitel moravskoslezské veterinární správy Jaromír Polášek. V Česku je to letos už druhý případ výskytu BSE. V březnu ji veterináři prokázali u krávy na Semilsku.

"Soukromé hospodářství jsem s inspektory osobně navštívil. Čekáme jen, až budou vydána mimořádná veterinární opatření. Pak utratíme devět krav, které jsou přímo u chovatele. Vypátrali jsme i čtyři přímé potomky nakažené dojnice, které jsou mimo hospodářství," upřesnil Polášek.

Nemoc BSE se u dojnice staré 59 měsíců zjistila při porážce na jatkách v Holešově na Kroměřížsku začátkem května. Výskyt potvrdili nejprve olomoučtí veterináři, poté i Národní referenční laboratoř v Jihlavě. "Upozorňovali jsme na to, že se BSE může sporadicky vyskytnout. Takovéto případy bohužel do budoucna vyloučit nelze," řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

V letošním prvním případě výskytu BSE bylo v zemědělském družstvu v Roprachticích na Semilsku preventivně utraceno 120 krav. Za celý rok 2008 se v tuzemsku neobjevil žádný případ BSE. Od roku 2001, kdy se nemoc poprvé objevila v českých chovech, evidují veterináři 30 případů. Jejich počet rostl do roku 2005, kdy kontroly odhalily osm nakažených zvířat, od roku 2006 pak výskyt BSE postupně klesal.

"Letošní dva případy potvrzují, že pozornost, která se BSE stále věnuje, je na místě. Pro zákazníky řeznictví to znamená, že systém funguje a do tržní sítě se nemůže dostat nic závadného," dodal Duben. Podle něho je stále důležitý zákaz krmení hospodářských zvířat masokostními moučkami i důsledné odstraňování rizikových částí (například mozek, oči, uzliny a mícha) z těl porážených zvířat.

V roce 2001 také Státní veterinární správa nařídila vyšetřovat všechen poražený skot starší 30 měsíců. Do té doby se prověřovaly jen rizikové skupiny zvířat. Testování skotu na BSE stálo v tuzemsku od roku 2001 do loňska přes 1,2 miliardy korun. Zhruba tři čtvrtiny nákladů přitom zaplatili čeští chovatelé a zpracovatelé.

gogo ( 12. května 2009 19:50 )

při které nelze možnost nákazy odstranit varem infikované potraviny. Priony, které jsou příčinou této nemoci, působí destrukčně na CNS i po "uvaření" . Pokud tato nemoc u člověka vypukne, není dnes zatím proti ní obrany.... Hlavní nebezpečí spočívá v možnosti, že mozek nakažených zvířat se dostane do nějaké mleté uzeniny, kam se často mozek zvířat přidává ...

Zobrazit celou diskusi