Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko se bojí záplav: Z hor zmizelo 100 000 000 000 litrů vody!

Autor: Ondřej Čermák, Miroslav Homola, red - 
3. března 2009
18:44

MAPA UVNITŘ: Obrovské zásoby sněhu na horách a teplý konec zimy? Hrozivá kombinace! Česko se bojí záplav, nejhorší situace je na jižní Moravě a Ústecku na opakování tragických povodní z roku 2006 to sice zatím nevypadá, ale...

Hladina řek stále stoupá, vodohospodáři upouštějí přehrady. Meteorologové navíc varují: V dalších dnech bude pršet a pršet! A spočítali, že z hor kvůli oteplení zmizela téměř miliarda kubíků sněhu, což představuje 100 miliard litrů vody!

MAPA: Aktuální stav hladin českých řek ke 3. březnu 2009

Tolik vody je množství, které odpovídá třetině Lipna, nebo dvěma nádržím Rozkoš! Část se sice vypařila a část vsákla, ale zbytek může postupně rozvodnit řeky!



A situaci zhorší i déšť. Meteorologové předpovídají na čtvrtek srážky, které opět zvýší hladiny řek. "A to hlavně na Českomoravské vrchovině a u řek ve středních výškových polohách," tvrdí varování odborníků. Během včerejška už prvního povodňového stupně například dosáhla Dyje na celém svém toku a Želetavka, Novohradka a Doubrava.

Záplavy podobné roku 2006 se snad ale konat nebudou, tehdy bylo na horách sněhu mnohem víc...

JIŽNÍ MORAVA
Lidé kolem řek zase mají strach z velké vody, i když aktuálně to snad nehrozí. Stav bdělosti je na řece Dyji na Znojemsku, především kolem obce Podhradí, Vranova, Znojma a Hevlína a také u Novosedel a Nových Mlýnů na Břeclavsku. Také hejtman Michal Hašek ubezpečuje, že kraj je na mimořádné situace připraven. V některých obcích tomu ale lidé moc nevěří. A nezastírají strach.

"Zatím je to jen jednička. Vodu tedy pod okny nemáme, ale co není, může být. Před třemi léty jsme tady měli jedno velké jezero a hodně keců kolem toho. V Jevišovce i Dyji zatím uteklo hodně vody a co se stalo? Nic, žádné slibované hráze proti velké vodě tady nejsou. Prostě máme strach," říká paní Jaroslava z obce Jevišovka (500 obyvatel) na soutoku stejnojmenné řeky s Dyjí. I před třemi roky, to začínalo docela nenápadně a uklidňováním...

ÚSTECKO
Každý den obyvatelé Ústecka s obavami sledují předpovědi počasí. Oteplení a jarní tání zvyšuje hladinu Labe, teď je už na dvojnásobku obvyklého normálu a podle odborníků bude i nadále stoupat. V klidu nejsou především obyvatelé ústecké čtvrti Střekov, kterou každoročně velká voda ohrožuje. V živé paměti mají stále především katastrofální povodeň z roku 2002.

"Každý rok máme strach. U řeky bydlím už patnáct let a rok co rok tu máme s velkou vodou problémy. Někdy větší, někdy menší, ale není to nic příjemného. Snad hladina Labe brzy opadne," doufá Petr Březina z Ústí nad Labem. Jeho obavám se není co divit. Před sedmi lety se jeho přízemní byt v ulici Střekovské nábřeží ocitl skoro celý pod vodou. A nebyl sám, škody na majetcích byly tehdy obrovské. Místním dává naději i začátkem roku zkolaudovaný protipovodňový val, na který se dá navíc namontovat mobilní protipovodňová zeď. Stavbu ale ještě velká voda neprověřila. "Do konce týdne očekáváme ještě pozvolný vzestup, ale snad to nebude tak dramatické," řekl Blesku mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek.

Bude pršet, ochladí se o víkendu!
A jak to vidí meteorologové? Zítra bude zřejmě více pršet a hladiny řek půjdou nahoru. Platí to zejména na Českomoravské vrchovině. "Ve čtvrtek a v pátek může v horských oblastech napršet až 15 milimetrů, v nížinách pak do deseti milimetrů," řekla Blesku Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Co se týče rychlosti tání sněhu, ta bude dána jednak ranními teplotami, které se oproti nynějšku výrazně zvýší. Tání sněhu také uspíší zesilující vítr.
O víkendu by mělo znovu dojít k mírnému ochlazení a noční tepploty by se znovu měly vrátit k bodu mrazu. To by tání sněhu mohlo zpomalovat.


Stupně povodňové aktivity

Stupeň povodňové aktivity (zkratka SPA) je číselné označení situace z hlediska míry ohrožení obyvatelstva a jeho majetku. Zákon defi nuje tři možné stupně.

První stupeň – stav bdělosti
Nastává při nebezpečí povodně. Situaci na vodním toku nebo vodním díle je třeba věnovat zvýšenou pozornost, zahajuje se hlídková služba.

Druhý stupeň – stav pohotovosti
Dochází k němu v případě, že již nebezpečí přerostlo do skutečné povodně. Při jeho vyhlášení se aktivizují orgány protipovodňové ochrany a začínají opatření podle povodňového plánu.

Třetí stupeň – stav ohrožení

Vyhlašuje se při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu nebo ohrožení životů a majetku v záplavovém území. Probíhají zabezpečovací, záchranné a evakuační činnosti.

Podmínky vyhlašování povodňových stupňů
Stupně vyhlašují pověřené úřady, respektive orgány státní správy (veřejné správy). A to v případě, že je dosaženo předem stanovených limitů vodních stavů či vodních průtoků v tzv. hlásných místech.

nnnnnick ( 4. března 2009 13:15 )

jestli to gondolane nebude tim, ze u snehu z kubiku neni 1000, ale "jen" 100 litru vody...

helena ( 4. března 2009 10:24 )

jestli to taky nebude tím, že člověk je netečný, a to je slabé slovo, k přírodě a příroda tady taky byla dřív, než destruktivní člověk stavět např. domy v zátopových oblastech je zhovadilost, jaké je schopen jen homo sapiens!

janeck ( 4. března 2009 09:52 )

Je sice pravda, že kubík vody je 1000 litrů vody, ale nikoliv sněhu...

gondolan ( 3. března 2009 21:24 )

Cituji: ".... z hor kvůli oteplení zmizela téměř miliarda kubíků sněhu, což představuje 100 miliard litrů vody!" A já si dodnes myslel, že kubík má 1 000 litrů vody ....

Zobrazit celou diskusi