Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Trestní oznámení na ředitelku Fondu ohrožených dětí!

Marie Vodičková
Marie Vodičková  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: ČTK - 
28. ledna 2009
13:15

Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková a další členové vedení organizace čelí trestnímu oznámení kvůli údajnému zveřejňování citlivých údajů o dětech, pro něž hledají adoptivní rodiče nebo pěstouny.

Na základě kontroly ho podal inspektor Úřadu pro ochranu osobních údajů, podle kterého vedoucí pracovníci fondu porušili zákon o právní ochraně dítěte, řekl předseda úřadu Igor Němec.

"Z naší strany je využití možnosti podat trestní oznámení výjimečný krok," uvedl Němec. V polovině ledna ukončená kontrola však podle něho prokázala, že organizace na internetu zveřejňuje informace o dětech, které je mohou poškodit u spolužáků nebo učitelů a mohou mít dopad na jejich budoucí život. Úřad proto také uložil fondu situaci napravit, například stáhnout webové stránky, na kterých děti k adopci nabízí.

Němec již dříve uvedl, podle něj není nutné pro vyhledávání vhodných dětí či žadatelů zveřejňovat jejich osobní data. Zejména na internetu by se podle něj měly o dětech objevit pouze anonymní a obecné informace, v žádném případě však jména nebo dokonce fotografie. Šéf úřadu kritizoval také inzeráty, ve kterých sdružení popisují chování a problémy dětí. "Takovéto údaje lze poskytnout až užší skupině žadatelů," uvedl.

Anonymitu dětí podle dřívějšího vyjádření úřadu pravděpodobně nedodržuje více organizací. Němec se na ně paradoxně rozhodl trestní oznámení nepodávat a podle svého vyjádření doufá, že nynější kroky Úřadu pro ochranu osobních údajů proti Fondu ohrožených dětí postačí, aby i ostatní organizace své chování změnily.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi