Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Karviné se opět třásla zem

silnice
silnice  (Autor: David Malík)
Autor: Ivana Žáková - 
4. prosince 2008
09:39

Další důlní otřes zasáhl Karvinou a postihl Důl Darkov. Otřesy dosáhly stejné síly 3,5 stupně Richterovy škály jako při minulém geomechanickém jevu v podzemí. Jen s tím rozdílem, že tentokrát naštěstí nikoho nezabily.

"Zem se dnes otřásla ráno přesně v 7.54 hodin. Epicentrum bylo 600 metrů pod zemí Dolu Darkov a 300 metrů nad porubem," uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol. Jen zázrakem nedošlo k větším materiálním škodám ani ztrátám na lidských životech, protože otřesy měly stejnou intenzitu jako 23. listopadu, kdy na Dole ČSA zahynuli dva polští horníci. Tehdy důlní jev poškodil i desítky domů v okolí.

Otřesy ovšem velmi cítili lidé žijící v celém karvinském regionu. Přirovnávají je k zemětřesení. "Už jsem na to zvyklá, ale dvakrát po sobě v takové intenzitě, tak to už je vážně síla. Fakt se bojím tady žít. Bydlím až v desátém patře a mám už noční můry, že ten věžák jednou spadne," řekla Blesku Marie Konečná (66) z Orlové. Stejně jako ostatní lidé popsala, že se s ní třásla postel, sklenice o sebe cinkaly, padaly věci z poliček, houpal se lustr a někteří dokonce slyšeli praskání skla v oknech. "Ale netrvalo to tak dlouho jak minule," dodala Konečná.

"Poskočila nám i historická radnice v centru v Karviné-Fryštátě a popadala omítka," sdělila také mluvčí Karviné Šárky Swiderové. Přístroje už dokonce zaznamenaly slabý otřes i v noci na středu. Ovšem otřes o síle 3,5 stupně Richterovy stupnice už lze podle odborníků z Geofyzikálního ústavu přirovnat ke slabému zemětřesení. Bánští odborníci nyní zpřísnili bezpečnostní opatření a intenzívně zkoumají, proč k důlnímu jevu opět došlo.


Proč se otřesy opakují
Silné důlní otřesy způsobuje těžba uhlí. V důsledku hloubení štol dochází v nadloží k pnutí, které se v kritickém momentu prudce uvolní. Pokud se napětí uvolní ve větší hloubce, následky se projeví zejména přímo v dole. Horníkům hrozí zával a zranění z tlakové vlny a padající horniny.

Jestliže ale dojde k otřesu blíže k povrchu, šíří se vlna záchvěvu těsně pod povrchem až do vzdálenosti několika kilometrů projeví se zejména na budovách. Odborník na seismologii Jan Zedník nedokáže odhadnout přesnou příčinu toho, proč se v poslední době otřesy v takové intenzitě a stále častěji na Karvinsku opakují. Zamýšlí se nad nejen nad posuvemn masivu horniny, ale také nad nesprávně zvolenou těžbou OKD.