Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Norsko a Švédsko zasáhla velmi silná bouře Ingunn: Přinesla vichr o síle hurikánu! 

Aktualizováno -
1. února 2024
17:14
Autor: ČTK, vja - 
31. ledna 2024
15:49

Norsko zasáhla nejsilnější bouře za posledních 30 let, informuje dnes agentura AP. Místy vane vichr o síle až 180 kilometrů za hodinu a strhává střechy, způsobuje komplikace v dopravě i problémy s dodávkami elektrické energie.

Nedaleko Laerdalu, malebného městečka na severovýchod od Bergenu, poryv větru ze silnice smetl autobus převážející 14 cestujících. Nikomu se nic nestalo, uvedla policie.

Některé oblasti jsou zaplavené, letecké společnosti a provozovatelé trajektů přerušili provoz. Některé tunely, mosty a silnice byly uzavřeny kvůli silnému větru, dešti a sněhu. Asi 12 000 domácností zůstalo bez dodávek proudu. V přístavu Bodö vichr vyrazil okna v jednom z hotelů a policie centrum města později uzavřela „kvůli ohrožení na zdraví a životě“. Na ostrově Hinnöya vítr poničil část střechy fakultní nemocnice a v médiích se objevily záběry vrtulníku přistávajícího na heliportu s poházenými troskami.

Vichr, který měl v nárazech sílu hurikánu, v noci na dnešek zasáhl i Švédsko. Tamní hydrometeorologický ústav vydal nejvyšší stupeň varování pro kraj Norrbotten na severu země. Švédská média informovala, že ve městě Kiruna jsou zavřené školy.

Bouře, kterou norští meteorologové pojmenovali Ingunn, zasáhla střední Norsko ve středu odpoledne a dnes postoupila dále na sever. Norský meteorologický ústav v některých místech varuje před nebezpečím lavin. Někde hrozí sesuvy půdy a bleskové záplavy.

V Dánsku byl pro vozidla s lehkými návěsy uzavřen most Storebaelt spojující dva největší dánské ostrovy.

Video  Sesuv půdy v Norsku pohřbil v moři osm domů. Příroda byla nekompromisní (2020).  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi