Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka zemřela při zemětřesení v Turecku. Celkem je již přes 20 tisíc obětí!

  • Autor: ČTK,swp - 
    Aktualizováno -
    9. 2. 2023
    15:03
    9. 2. 2023
    07:12

    Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si vyžádalo přes 20 000 obětí. V samotném Turecku při něm zemřelo nejméně 16 170 lidí, oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zraněných je podle něj přes 60 000. V Sýrii zahynulo nejméně 3377 osob. Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná česká občanka, jež v zemi dlouhodobě žila, uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí. Další podrobnosti úřad nebude poskytovat.

    • Turecku po pondělním zemětřesení nabídlo nebo dodalo pomoc 95 zemí a 16 mezinárodních organizací, 56 zemí poslalo do zasažených provincií záchranné týmy.
    • Z České republiky v úterý dorazil téměř sedmdesátičlenný USAR tým specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách.
    • Český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek potvrdil zprávu o úmrtí české občanky při zemětřesení, žádní další Češi nyní podle něj nyní mezi pohřešovanými nebo zraněnými nejsou.
    • Prohledávání sutin postupuje pomalu, proto panují obavy, že počet obětí ještě výrazně poroste.
    • Záchranné práce v Sýrii zejména v oblastech ovládaných povstalci postupují kvůli nedostatku techniky mnohem pomaleji než v Turecku.
    • „Prvních 72 hodin bývá rozhodujících,“ uvedl pro agenturu AP expert na přírodní katastrofy Steven Godby z univerzity v Nottinghamu, podle kterého se pak šance na přežití pod troskami snižuje na 22 procent.

  • 1.Úřady potvrdily úmrtí Češky

    „Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady. Další podrobnosti s ohledem na pozůstalé nebudeme poskytovat,“ sdělil mluvčí. O tom, že se jedna Češka v Turecku s trvalým pobytem v zemi pohřešuje, hovořil ve středu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

    Žena žila ve stejné provincii, kde působí čeští záchranáři. „Jak jsme zjistili, tak pobývala s dlouhodobějším pobytem právě v provincii Adıyaman. Je to skutečně v tuto chvíli jediná osoba, o které nevíme. A doufejme, že tím ta bilance skončí, a že skončí šťastně,“ řekl v úterý v pořadu Blesku Epicentrum český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.  necelých 48 hodin později úřady potvrdily její smrt.

    Agentura DPA podotýká, že počet potvrzených obětí se v Turecku během několika hodin zvýšil asi o 3000. Zraněných je v této zemi více než 62.000, asi 8000 lidí se doposud podařilo zachránit z trosek. Zemětřesení postihlo více než 13 milionů lidí. Na syrské straně je podle posledních dostupných údajů 2700 mrtvých a přes 4600 zraněných.

  • 2.Přeživším dochází čas

    Záchranáři v Turecku a Sýrii i třetí den po ničivém zemětřesení nacházejí pod troskami budov přeživší, varují ale, že naděje na záchranu zasypaných lidí se každou hodinou povážlivě snižuje. V provincii Kahramanmaraş se dnes po 78 hodinách v sutinách domu dostala ven matka se dvěma dětmi, které záchranáři vyprošťovali 15 hodin, informovala agentura DPA.

    „Jsme v kritické fázi... Dochází nám čas, stovky rodin jsou stále pod sutinami. Každá vteřina může znamenat záchranu života,“ napsala na twitteru opoziční syrská organizace civilní obrany, známá též jako Bílé přilby. „Počet mrtvých a zraněných nejspíš dál výrazně poroste, protože mnoho rodin je stále pod troskami. Žádná pomoc dosud nedorazila a my čekáme, zda se nám dnes nějaké dostane,“ doplnil šéf organizace Ráid Sálih.

    Záchranné týmy v Turecku čítají na 100.000 lidí, včetně tisíců expertů ze zahraničí včetně České republiky. Jejich úspěchy média pečlivě zaznamenávají, protože příběhů se šťastným koncem je stále méně. Turecká televize TRT odvysílala například záběry, jak záchranáři ve městě Malatya vytáhli ze sutin šedesátiletou ženu, která byla zasypaná 77 hodin. Tým jihokorejských záchranářů uvedl, že se mu ve městě Antakya povedlo vyprostit ze zřícené budovy batole.

    Odborníci upozorňují, že šance na přežití zasypaných více než 70 hodin po pondělních otřesech se podstatně snižují. Roli hraje i velmi chladné počasí, které znamená, že mnoho zasypaných zemře kvůli podchlazení.

    „Prvních 72 hodin je rozhodujících. Šance na přežití je během prvních 24 hodin 74 procent, po 72 hodinách je to 22 procent a pátý den je to šest procent,“ řekl stanici Sky News Steven Godby, odborník na přírodní katastrofy z britské univerzity v Nottinghamu.

    Šéf týmu britských záchranářů v Turecku David O’Neill ale tvrdí, že šance na záchranu pro zasypané stále existují, zejména pokud se nacházejí v dutinách uvnitř zřícených budov. „Stále nacházíme přeživší. Je to překvapivé, ale povzbuzující... Lidé, které jsme zachránili včera (ve středu - pozn. ČTK) byli dehydrovaní, lehce podchlazení kvůli velmi chladným podmínkám. Ale byli živí,“ řekl O’Neill stanici Sky News.

    Video  Vyprošťování dítěte z trosek po ničivém zemětřesení v Turecku  - Twitter
    Video se připravuje ...

  • 3.Čeští hasiči stále hledají a věří

    Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman nepřestávají v prohledávání budov, které se zřítily. Předpokládají, že v sutinách zůstává několik desítek lidí. „Priorita je záchrana živých, ale neméně důležité, například pro blízké, kteří jsou často na místě, je také vyprošťování zemřelých,“ sdělil dnes novinářům mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Ve středu večer informoval, že z trosek vytáhli tři mrtvé, mezi nimi dvě děti.

    Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu specializovaného na vyhledávání lidí v sutinách začali v úterý večer v Adiyamanu prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů. Kozák už dřív uvedl, že jedna budova má patra zřícená na sobě, druhá je sesunutá.

    „Nepřestáváme pracovat, střídáme se v šestihodinových směnách,“ uvedl dnes Kozák a zveřejnil na twitteru i video z činnosti českých hasičů v Turecku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 9. února 2023 16:25 )

My obcane mame take trochu smutek...Kfdyz Vs to nebavi, tak to nectete

doktormediciny ( 9. února 2023 15:34 )

Hm no...Je to pro informovanoat...

ginkognito ( 9. února 2023 13:02 )

Zemřela jedna Češka. Smutné, ale musí z toho být zpráva přes půl stránky a v televizi to běžet na obrazovce? Každý den přibude na Zemi 220 000 lidí a brzy přijde čas, že bude lepší být mrtvý.

nadčasový MP ( 9. února 2023 11:44 )

Turecký beton se sype jako sádra. Jednoznačně podceněné stavební postupy a statika budov neřešena vůbec.

Citronel ( 9. února 2023 11:07 )

Čekal jsem, že tato hrozná událost na chvíli, dočasně lidi sjednotí a veškerá pomoc půjde okamžitě těm, kteří jí teď nejvíc potřebují, ale všude čtu jen o tom, jak Zelenský jede tam, nebo tam, škemrá o cokoliv a politici mu cokoliv slíbí, mluví se jen o válčení. Styďme se.

Zobrazit celou diskusi