Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejméně 65 mrtvých, tisíce zrušených letů a lidé uvěznění v autech: Sněhová bouře dál sužuje USA

Aktualizováno -
28. prosince 2022
15:29
Autor: ČTK - 
25. prosince 2022
13:29

Počet známých obětí rozsáhlých sněhových bouří ve Spojených státech se vyšplhal už na 65, napsal dnes zpravodajský server nbcnews.com. Jen v nejpostiženějším státě New York přišlo o život 34 lidí. I dnes jsou kvůli počasí v USA zrušeny tisíce letů. Velkou většinu z nich provozuje společnost Southwest Airlines, na níž se teď kvůli nezvládnutí situace snáší tvrdá kritika a pozornost federální vlády.  

Extrémní povětrnostní podmínky by přitom USA mohly zažívat i v příštích dnech, konkrétně západ země. Počasí tam podle předpovědi ovlivní fenomén označovaný jako „atmosférická řeka“, který může přinést několik dní se silným deštěm a sněžením. Meteorologové varují před rizikem bleskových záplav a sesuvů.

S nebezpečnými zimními podmínkami jsou spojována úmrtí od amerického severovýchodu až po Colorado. Deset mrtvých je hlášeno z Ohia, při nehodách ve státech Missouri, Kansas a Kentucky zahynulo šest motoristů, smrtelnou nehodu zaznamenali také ve Wisconsinu. Problémy v dopravě a výpadky proudu trápí i Kanadu, kde po sobotní nehodě autobusu na dálnici zahynuli čtyři lidé a 36 lidí bylo ošetřeno se zraněními.

Rozsah bouře je téměř bezprecedentní, neboť v USA zasáhla oblast táhnoucí se od Velkých jezer na hranicích s Kanadou po řeku Rio Grande podél hranice s Mexikem. Zhruba 60 procent americké populace čelilo nějakému druhu výstrahy před zimním počasím. Teploty prudce klesly pod normální hodnoty od Skalistých hor až po Apalačské pohoří.

Přívaly sněhu zejména na severovýchodě uvěznily obyvatele v autech nebo domech. Podle deníku The New York Times zůstávali ve městě Buffalo i skoro tři dny po příchodu blizardu někteří lidé zaseklí v autech na dálnicích či ulicích. V některých případech skončili v problémech i záchranáři vyslaní do terénu, v neděli bylo podle úřadů vyproštěno ze sněhu 11 opuštěných sanitek.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová, která z Buffala pochází, hovořila o nejhorší vánici, jakou město od jejího dětství zažilo. Agentura Reuters napsala, že zde sníh zavalil i sněžné pluhy. Město bylo ochromeno jen několik týdnů poté, co jej zasáhla krátká bouře s rekordní sněhovou nadílkou.

Rušení letů se čeká i během příštích dní. Podle Reuters americké aerolinky ke středečnímu ránu hlásily pro následující dva dny výpadek více než 5000 spojů. V celých USA bylo od pátku podle serveru FlightAware zrušeno přes 12.000 letů. Jen v neděli jich bylo 3100, dalších skoro 10.000 se v době svátečních návštěv zpozdilo. Narušení dopravy navíc pokračuje i po víkendu, největší měrou u letecké společnosti Southwest Airlines. V pondělí bylo podle služby FlightAware zrušeno více než 3800 letů amerických aerolinek, z toho 2800 letů společnosti Southwest.

Se začátkem nového týdne se čekalo dalších 30 až 60 centimetrů sněhu, píše agentura AFP, od úterka by však na severovýchodě USA měla zimní bouře polevovat. Například v Texasu, který o víkendu zažil nebývalé mrazy, se už v úterý čekaly teploty okolo deseti stupňů Celsia a na konci týdne by maxima mohla být i okolo dvacítky.

Bouře přerušila dodávky elektřiny od státu Maine po Seattle, ale poruchy se daří průběžně opravovat. Podle serveru poweroutage.us bylo v neděli odpoledne bez proudu méně než 200.000 odběratelů, oproti vrcholu 1,7 milionu. V pondělí ráno zůstávalo bez proudu asi 60.000 domácností, převážně na východě země. V Kanadě bylo v neděli bez elektřiny přes 100.000 zákazníků, uvádí zpravodajská společnost CBC.

Video  Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě na Votickém kopci (6. 12. 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5521686 ( 27. prosince 2022 15:35 )

Uživatel_5521686 ( 27. prosince 2022 15:34 )

Děda Mráz vzal spravedlnost do vlastních ruk a nakopal Santu Klausovi pozadí a staví americký štváče s pekla do latě.

krapotkin ( 26. prosince 2022 19:15 )

A to Amíci ještě nezažívají Fialové peklo.

deratizater ( 26. prosince 2022 18:03 )

Búh se začíná na kazisvětské američany pořádně hněvat .V létě tornáda a v zimě kruté mrazy.

ladybug ( 26. prosince 2022 03:02 )

To víte, všechno není, jak se píše. Rodina v Ontariu jela na návštěvu k příbuzným, slavili s nimi Vánoce.

Nebyli bez proudu, takže záleží na okolnostech.

Zobrazit celou diskusi