Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svůdné pohledy i polibky. Britský poslanec rezignoval po obvinění ze sexuálního obtěžování 

Autor: ČTK - 
21. října 2022
14:55

Britský poslanec za Labouristickou stranu Christian Matheson dnes rezignoval poté, co Nezávislý expertní panel (IEP) doporučil pozastavení jeho mandátu na čtyři týdny kvůli „závažnému přečinu sexuálně motivovaného chování“. Dvě stížnosti na Mathesona podala bývalá členka jeho týmu. Matheson se ženě omluvil, popřel však, že by pravidla porušil závažně, uvedla televize Sky News.

Matheson podle IEP svoji podřízenou pozval na soukromou cestu do zahraničí. Pozvání bylo „sexuálně motivované a nevyžádané“, dostalo členku jeho týmu pod tlak a zastrašilo ji, uvedl panel.

Druhá stížnost se podle IEP týkala situace, kdy Matheson po pracovním jednání se zástupci firem mimo budovu parlamentu „spojil se ženou ruce a pronesl osobní komentáře k jejímu vzhledu, při kterých na ni svůdně hleděl“. Matheson pak trval na tom, že ji doprovodí na autobusovou zastávku, a po cestě „ji přinutil, aby ho držela za ruku, pokusil se ji přesvědčit, aby se s ním vrátila do jeho bytu, políbil ji na čelo a pokusil se ji políbit na ústa“.

Matheson uvedl, že uznává, že v malé míře porušil pravidla chování, odmítl však závažné porušení. Labouristická strana nicméně prohlásila, že vůči sexuálnímu obtěžování má „nulovou toleranci“.

„Toto je nesmírně závažný případ... nyní vybereme kandidáta za (volební obvod) Chester, kterého budou lidé moci hrdě volit,“ uvedla strana v prohlášení.

Odborový svaz GMB, který sdružuje i parlamentní zaměstnance, doporučení IEP uvítal a Mathesonovo jednání označil za „groteskní zneužití moci“. Odbory nicméně kritizují, že trvalo 17 měsíců případ uzavřít.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi