Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bidenová po návštěvě Zelenské: S Čaputovou řešila i osud uprchlých dětí z Ukrajiny

Autor: ČTK - 
9. května 2022
19:51

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ocenila podporu, které se zemi dostává od Spojených států, a také spolupráci mezi oběma zeměmi. Čaputová to řekla při přijetí americké první dámy Jill Bidenové, s níž se dnes dopoledne setkala na závěr její zahraniční cesty.

„Jako stále aktivní učitelka se zajímá o osud ukrajinských dětí, žen a rodin, které musely opustit svou zemi, ale stejně ocenila i nezištnou pomoc našich lidí, dobrovolníků, charitativních organizací a rodin, které pomáhají jejich utrpení zmírnit,“ uvedla Čaputová po schůzce s Bidenovou. Dodala, že spolu hovořily také o vlivu sociálních médií na atmosféru ve společnosti a o důležitosti tématu duševního zdraví.

V uplynulých dnech Bidenová v souvislosti s uprchlickou krizí, jíž vyvolala válka na Ukrajině, zavítala také do Rumunska a nečekaně i na samotnou Ukrajinu, kde se sešla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

14:03
Dnes

Spolkový poslanec za německou politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň právně napadne tvrzení českého Deníku N, že přijímal výhody od ruské vlivové organizace. Bystroň, který je českého původu, dnes ČTK řekl, že nynější kauza je pomstou vlády premiéra Petra Fialy za jeho projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze. Deník N společně s německým týdeníkem Der Spiegel ve čtvrtek napsaly, že Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří od proruské organizace dostávali peníze.

13:58
Dnes

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko v noci na dnešek a ráno útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte, dodal Klymenko. Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném dnešním ruském útoku.

Zobrazit celý online

Bidenová přijela na Slovensko v sobotu. O víkendu na východním Slovensku zavítala mezi ukrajinské uprchlíky a dobrovolníky, záchranáře a další pracovníky, kteří běžencům pomáhají. Řekla, že pokládala za potřebné podpořit lidi z Ukrajiny, kteří zažili brutalitu. Ještě v neděli po návštěvě slovensko-ukrajinské hranice Bidenová odjela do příhraničního ukrajinského města Užhorod, kde se sešla se Zelenskou.

Americká první dáma vyjádřila vděk Slovákům za pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Podobně ocenila i Rumunsko, kam zavítala před návštěvou Slovenska.

Video  Blesk Podcast: Návrhář Boris Hanečka promluvil o modelech pro Čaputovou.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

77845454 ( 10. května 2022 05:00 )

Mnozí tuší, že v hnusné válce na Ukrajině mají svoje špinavé prsty USA. Navzdory masivní celosvětové propagandě a poukazování na Rusy jako na zločince a na Putina jako na Hitlera se začínají objevovat nezvratné důkazy o tom, že skuteční zločinci i s novodobým Hitlerem Bidenem sedí v USA.
Zlomovým rokem spádu dopředu připravených událostí na Ukrajině byl rok 2014 a tzv. Majdanské události, kterými vyvrcholily demonstrace proti tehdejšímu prezidentovi Janukovyčovi. Existuje mnoho důkazů, že masakr byl operací pod falešnou vlajkou, která byla předem naplánována v USA a provedena za účelem svržení legálně zvolené vlády. Našly se důkazy o aktivní účasti krajně pravicových organizací, konkrétně Pravého sektoru a Svobody včetně zahraničních, amerických žoldnéřů Blackwater, Academi, které měly své snipery v okolních budovách a kteří pálili do davu demonstrantů. Existují dokonce nahrávky zahraničních snajperů o této události, které potvrdily cílený státní převrat.
Po těchto událostech prezident Janukovyč musel utéct ze země. Začaly se následně další ozbrojené ataky ukrajinských neonacistických uskupení na rusky mluvící obyvatelstvo v různých částech země. Výsledkem bylo, že občané Krymu se v legálním referendu rozhodli, že chtějí být součástí Ruska. Všechny vyjadrení vládních představitelů po celém světě o anexu Krymu jsou obyčejné lži, které mají za cíl učinit z Ruska agresora.

77845454 ( 10. května 2022 04:59 )

Následovaly ataky na východě Ukrajiny ukrajinskou armádou a ukrajinskými neonacisty. V těchto oblastech žije více než 50 % rusky mluvících obyvatel. Nová vláda prosadila zákon o zákazu používat ruštinu, což byla vyslovena protiruská provokace. Na jaře 2014 byla vyhlásena Deklarace o svrchovanosti Doněcké lidové republiky a Deklarace o svrchovanosti Luhanské lidové republiky. Následovala referenda o autonomii Luganska a Donetska.
Mezinárodní společenství se snažilo snížit napětí na Ukrajině. Minskými dohodami 1. a 2. Tyto dohody nebyly bohužel plněny pro nezájem Západu o jejich důsledné dodržování a neustálé ukrajinské provokace. Výsledek byl kolem 15 tisíc mrtvých do roku 2021.
Eskalace napětí pokračovala ze strany státu a ukrajinská armáda se připravovala na vojenské řešení tj. obsazení Krymu a spuštění tzv. protiteroristické operace na východě Ukrajiny. Na základě těchto událostí se poté spustila tato válka.
Dejme však slovo Jacquesu Baudovi, bývalému plukovníkovi generálního štábu, bývalému členu švýcarského strategického zpravodajství, specialistovi na východní země. Byl vyškolen v amerických a britských zpravodajských službách. Působil jako politický šéf pro mírové operace OSN v Africe. V rámci NATO sledoval ukrajinskou krizi od roku 2014. Je autorem několika knih o zpravodajství, válce a terorizmu.

77845454 ( 10. května 2022 04:59 )

„V roce 2014, kdy jsem byl v NATO, jsem byl zodpovědný za boj proti šíření ručních palných zbraní a snažili jsme se odhalit dodávky ruských zbraní rebelům, abychom zjistili, zda je do toho zapojena Moskva. Informace, které jsme tehdy obdrželi, pocházely téměř výlučně od polských zpravodajských služeb a „neodpovídaly“ informacím pocházejícím z OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) a navzdory dosti hrubým obviněním nedošlo k žádným dodávkám zbraní a vojenského vybavení z Ruska. Povstalci byli vyzbrojeni díky sběhnutí rusky mluvících ukrajinských jednotek, které přešly na stranu rebelů“.
Zkorumpovaná ukrajinská armáda se netěšila podpoře občanů. Podle zprávy britského ministerstva vnitra se při povolávání záložníků v březnu/dubnu 2014 70 procent nedostavilo na první výzvu, 80 procent na druhou, 90 procent na třetí a 95 procent na čtvrtou. Podobně to bylo při příštím kole povolávání záložníků v r. 2010. 2017. Mladí Ukrajinci odmítli jít bojovat na Donbas a upřednostnili emigraci, což také alespoň částečně vysvětluje demografický deficit země.
Ukrajinské ministerstvo obrany se obrátilo na NATO, aby pomohlo dobudovat jeho ozbrojené síly.
Baud k tomu uvádí:

77845454 ( 10. května 2022 04:58 )

„Jelikož jsem již pracoval na podobných projektech v rámci Organizace spojených národů, NATO mě požádalo o účast na programu obnovy image ukrajinských ozbrojených sil.
Aby se kompenzoval nedostatek vojáků, ukrajinská vláda se uchýlila k polovojenským milicím… V roce 2020 už tvořily podle Reuters asi 40 procent ukrajinských sil a měly asi 102 000 mužů. Byli vyzbrojeni, financováni a vyškoleni Spojenými státy, Velkou Británií, Kanadou a Francií. Bylo tam více než 19 národností“.
Tyto milice působily na Donbasu od roku 2014 s podporou Západu. Nejznámější z nich je pluk Azov, jehož znak připomíná 2. tankovou divizi SS Das Reich, která je na Ukrajině uctívána za osvobození Charkova od Sovětů v roce 1943 před provedením masakru v Oradour-sur-Glane v roce 1944.
Západ tedy podporoval a pokračoval ve vyzbrojování milic, které se od roku 2014 dopustily mnoha zločinů proti civilnímu obyvatelstvu: znásilňování, mučení a masakrů… Před 23. – 24. februárem 2022 na Donbasu nebyly žádné ruské jednotky. Například americká zpravodajská mapa, kterou zveřejnil Washington Post 3. prosince 2021, nezobrazuje žádné ruské jednotky na Donbasu“.
Dne 24. března 2021 vydal Zelenský dekret o znovudobytí Krymu a začal rozmísťovat své síly na jihu země. Ve stejné době se uskutečnilo několik cvičení NATO mezi Černým mořem a Baltským mořem, doprovázené výrazným zvýšením průzkumných letů podél ruských hranic. Rusko pak uskutečnilo několik cvičení, aby otestovalo operační připravenost svých jednotek a ukázalo, že sleduje vývoj situace. Američané se prostě nechtěli vyrovnat s faktem, že na Krymu nikdy nebudou mít svou námořní základnu.

77845454 ( 10. května 2022 04:58 )

Ukrajina v rozporu s Minskými dohodami prováděla letecké operace v Donbasu pomocí bezpilotních letadel, včetně nejméně jednoho úderu proti skladu paliva v Doněcku v říjnu 2021. Ale svět byl opět ticho.
Baud pokračuje:
„Dne 18. ledna 2022 zadrželi bojovníci Donbasu sabotéry, kteří mluvili polsky a byli vybaveni západním vybavením a kteří se snažili vyvolat chemické vojenské incidenty v Gorlivce. Mohli to být žoldnéři vedeni CIA, určení k provádění sabotážních akcí“.
Prezident Joe Biden 17. února 2022 oznámil, že Rusko v nejbližších dny zaútočí na Ukrajinu. Jak to mohl vědět? Jednoduše. Dal pokyn Zelenskému ať zvýší dělostřelecké ostřelování obyvatel Donbasu.
Putin už čekat nemohl. Věděl, že se očekává intervence ukrajinské armády v Doněcku a Luhansku a proto 21. februára souhlasil se žádostí Dumy a uznal nezávislost dvou donbasských republík a zároveň s nimi podepsal smlouvy o přátelství a pomoci.
Ukrajinské dělostřelecké bombardování obyvatel Donbasu pokračovalo a 23. února obě republiky požádaly o vojenskou pomoc Rusko. Vladimir Putin se 24. února odvolal na článek 51 Charty Organizace spojených národů, který stanoví vzájemnou vojenskou pomoc v rámci obranné aliance.

Zobrazit celou diskusi