Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potápěči se dostali na dno Dunaje k vraku lodi zkázy. Vytáhli první oběti

Aktualizováno -
3. června 2019
22:04
Autor: ČTK, smet - 
3. června 2019
13:17

Potápěči v pondělí vytáhli dvě těla z vraku lodi, která se minulý týden na Dunaji potopila po srážce s větším plavidlem. Totožnost oběti zatím nebyla zveřejněna, napsala agentura AP. Maďarská agentura MTI uvedla, že tělo již ráno objevili maďarští potápěči, kteří ho označili a dále prozkoumali i vrak lodi, který se nachází v hloubce až devět metrů. Později tělo z vody vytáhli jejich jihokorejští kolegové, kteří v Budapešti s maďarskými záchranáři spolupracují. Nejméně devět lidí při neštěstí zahynulo a dalších 19 se stále pohřešuje. Na palubě výletní lodi byli jihokorejští turisté.

Prudký proud Dunaje, rozvodněného po vydatných deštích, doposud bránil potápěčům, aby se do potopené lodi ponořili a prozkoumali ji. Nyní se jim to ale podařilo.

Jihokorejský tým chce vyzvednout těla předpokládaných obětí, které zůstaly v lodi, dokud je vrak na dně řeky. Maďaři navrhovali, že vzhledem k nesnadnému přístupu nejdřív loď vyzvednou. Jihokorejci se ale obávají, že při tom by mohlo hrozit poškození plavidla a tím i ztráta těl utonulých. Maďarská strana nakonec s plánem Jihokorejců souhlasila.

Tragická nehoda se stala ve středu večer za deštivého počasí. Výletní plavidlo Mořská panna s 33 jihokorejskými turisty se potopilo po srážce s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Mezi nezvěstnými je 19 turistů a dvoučlenná maďarská posádka.

Maďarská policie zadržela podezřelého

Maďarská policie už ve čtvrtek zadržela 64letého ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn kvůli podezření, že neštěstí zavinil. V sobotu soud na kapitána uvalil třicetidenní vazbu. Ukrajinec ale jakoukoli vinu na tragédii odmítá a dnes dal najevo, že je ochoten zaplatit kauci, aby mohl být z vazby propuštěn.

Maďarská média s odvoláním na policejní zdroje informovala, že kapitán ignoroval pravidla pro provoz na řece. Nenavázal prý kontakt s kapitánem Mořské panny v okamžiku, kdy se snažil loď předjet. Podle pravidel musí kapitán plavidlo před sebou o chystaném předjížděcím manévru informovat. Po nehodě navíc nezazněla z větší hotelové lodi siréna, která by na neštěstí upozornila, a kapitán neinformoval ani policii, píší maďarská média.

Zobrazit celou diskusi