Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá žena se osypala puchýři po celém těle. Trpěla bolestí kvůli kapavce

Autor: Mii - 
26. dubna 2019
19:00

Když se řekne pohlavní choroba, většina lidí by projevy nehledala například na rukách. Přesně takový projev se ale objevil u ženy (20) z amerického Texasu. Na jejích rukách, kotnících, hlavě a torzu se udělaly malé puchýře, u kterých netušila, co je způsobilo. Nakonec se ukázalo, že onemocněla kapavkou. Nemoc se u ní projevila značně nestandardně.

O nezvyklém případu informovali lékaři v odborném časopise New England Journal of Medicine. Žena podle nich dorazila na vyšetření poté, co se po celém jejím těle objevily záhadné puchýře, u kterých nebyla jasná příčina. Trpěla navíc bolestí svalů, horečkou a bolestí kotníků.

Nejdříve lékaři netušili, co symptomy způsobuje. Když se jim ovšem žena svěřila, že měla před dvěma týdny nechráněný sex s novým partnerem, podezření začalo pomalu padat na pohlavní nemoc, konkrétně kapavku. Ta se ve výjimečných případech může projevovat puchýři mezi prsty.

Doktoři ženě předepsali antibiotika a poslali ji na rozbor krve, který infekci potvrdil. Léky zabraly rychle, po třech měsících si už žena na nemoc nevzpomněla.

Místo hnisu vyrážka po celém těle

Lékaři na případ upozornili proto, že kapavka má širokou škálu symptomů a s puchýři v takové míře se setkali poprvé. Je to přitom nejčastější pohlavní nemoc mezi mladými lidmi ve věku mezi 15 a 24 lety. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoeae.

Kapavka se obvykle projevuje hnisavým zánětem sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, může ale zasáhnout i konečník, hltan nebo spojivky v očích. Člověk má pocity pálení při močení.

Někdy se nemoc může projevit i v jiných částech těla a symptomy jsou více generické. To se stalo právě v případě ženy z Texasu. Takový stav se nazývá diseminovaná gonokoková infekce (DGI) a nastane u 25 procent pacientů. DGI má nejčastěji formu vyrážky na kůži, teploty a bolesti v oblasti kloubů.

Každoročně se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) kapavkou nakazí po celém světě 78 milionů lidí. Nemoc je relativně snadno léčitelná antibiotiky, ale pokud ji člověk neřeší, může eventuálně vést až ke sterilitě u obou pohlaví.

Zobrazit celou diskusi