Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Doma zemřou. Lékaři z Jemenu zmítaného bídou a válkou hledají pomoc pro siamská dvojčata

6. února 2019
18:26

Lékaři z nemocnice v Saná požádali OSN a humanitární organizace o pomoc v případě záchrany života siamských dvojčat. Mají v péči čtrnáctidenní chlapce, kteří podle lékařů nemohou v podmínkách, jež nabízí jemenské zdravotnictví, přežít. Mezinárodní letiště v Saná je v důsledku bojů zavřeno.

„Musejí být okamžitě převezena do zahraničí. V Jemenu za nynějších politických a hospodářských podmínek nepřežijí,“ sdělil doktor Fajsal Balbalí z nemocnice v Saná.

Děti jsou v inkubátoru. Narodily se s oddělenými hlavami, ale sdílejí trup. Jejich páteř, plíce, srdce a trávicí ústrojí jsou samostatné, avšak mají společná játra, reproduktivní orgány a ledviny. „I když se jednomu vede špatně, druhý je v pořádku. Jsou v každém ohledu rozdílní,“ řekl Balbalí.

Lékaři žádají OSN a humanitární organizace, aby pomohly dostat děti, jejichž rodiče jsou chudí, z Jemenu.

Balbalí, který vede novorozenecké oddělení nemocnice v Saná, také řekl, že v Jemenu není možné provést ani základní diagnostická vyšetření jako magnetickou rezonanci a určitě tam není vybavení, které by umožnilo dvojčata od sebe oddělit.

„Je to vzácný případ,“ uvedl doktor Abdal Hakím abú Tálib, který připravuje zprávu o dvojčatech pro lékaře v zahraničí. Sdělil, že v Jemenu několik let přibývá dětí narozených s vadou, což může být podle něj důsledek špatné výživy a nedostatku léků. Dvojčata se narodila při komplikovaném porodu.

Jemenská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci a vláda, začala v roce 2014. Saná je v rukou povstalců, letiště je pro civilní provoz uzavřeno od roku 2015. Vzdušný prostor nad Jemenem kontroluje mezinárodní koalice, které velí Saúdská Arábie. Koalice bojuje na straně vlády od roku 2015. Letiště v Saná nyní přijímá jen letadla OSN. Jeho zprovoznění bylo jedním z bodů jednání, která v prosinci vedla OSN s oběma stranami konfliktu.

 

diskutujici ( 7. února 2019 06:16 )

Nechat dozit tak, jak jsou. Co tam chcete resit?

animka ( 6. února 2019 20:01 )

Máte naprostou pravdu. Myslíte, že by za záchranu takového života někomu poděkovali? Budou celý život nešťastní!!

xtron ( 6. února 2019 19:54 )

Nesmysl - život pořádný mít nebudou nikdy - nezachraňovat. Smrt je spíše dar v tomto případě.

fido2 ( 6. února 2019 19:34 )

Chudáci půjdou na pokusy...

jasnovidec01 ( 6. února 2019 19:03 )

Nejsem zrůda,ale proč zachraňovat tahle stvoření ??nikdy nebudou vést plnohodnotný život a kord v téhle zemi..nechat umřít by bylo jejich vysvobození a ušetřeny do budoucna.mají jen 2 ruce a 2 nohy jak budou fungovat ?nechte je odejít dokud nevnímají život.

Zobrazit celou diskusi