Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci lovili selfie s Trumpem a Melanií: Na kritizované misi „přepadli“ základnu Ramstein

Autor: ČTK, simao - 
27. prosince 2018
15:34

Nejen do Iráku odcestoval tajně prezident USA Donald Trump. Cestou z Iráku se totiž zastavil společně s manželkou Melanií také za americkými vojáky v Německu na základně Ramstein, kde Američané neváhali a snažili se ulovit selfie s prezidentským párem. Zatímco Trump rozdával úsměvy, po jeho odletu z Iráku sklidil dávku kritiky. A výzvy, aby vojáci Spojených států zemi opustili tak, jako se to děje v Sýrii.

V Iráku strávil Trump zhruba tři hodiny, načež odcestoval na americkou základnu Ramstein v Německu, kde přistál krátce před 02:00 SEČ. Důvodem byla nejen schůzka s vojáky, ale i záměr dočerpat palivo na cestu do USA. Když si potřásl rukou s vybranými vojáky a zapózoval fotografům, zamířil zpět za Atlantik.

O tom, že byla i zastávka v Německu překvapující, píše dnes deník Bild, který upozorňuje na to, že Trump zavítal 60 kilometrů od místa narození jeho prarodičů. Friedrich a Elisabeth Trump totiž pocházeli z obce Palatine Kallstadt. „Dobrý den, lidi,“ pozdravil v noci vojáky.

Prezident USA Donald Trump navštívil po Vánocích americké vojáky na německé základně Ramstein (27. 12. 2018) Prezident USA Donald Trump navštívil po Vánocích americké vojáky na německé základně Ramstein (27. 12. 2018) | Reuters

Prezident s manželkou Melanií dorazili bez ohlášení do Německa a předtím do Iráku týden poté, co prezident oznámil rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze sousední Sýrie. Během cesty tento krok - kritizovaný mnohými americkými politiky i spojenci - Trump obhajoval a prohlásil, že nemá v úmyslu odvolávat vojáky z Iráku.

Přední iráčtí politici nyní odsoudili středeční Trumpovu návštěvu a označili ji za narušení irácké suverenity. Někteří vyzvali též k mimořádnému zasedání parlamentu, na němž chtějí hlasovat proti další přítomnosti amerických vojáků v Iráku. Trump se v Iráku nesetkal s žádným politikem, s premiérem Ádilem Abdal Mahdím si ale podle agentury Reuters předem telefonoval.

Trump to schytal za „přezíravost“

„Trumpova návštěva je zjevným a do očí bijícím porušením diplomatických pravidel a ukazuje jeho přezíravost a nepřátelskost v jednáních s iráckou vládou,“ uvedla v prohlášení druhá nejsilnější parlamentní koalice vedená šíitským lídrem Hádím Ámirím. Ten má blízké vztahy s Íránem, tedy zemí, vůči níž Trump obnovil americké sankce zrušené svým předchůdcem Barackem Obamou.

Trump podle své mluvčí přijel o Vánocích do Iráku především poděkovat americkým vojákům za náročnou službu.

Chtějí odchod vojáků USA z Iráku

Mimořádné zasedání parlamentu navrhl svolat vůdce konkurenčního bloku Sabah Sádí. Mělo by dle něj projednat „nehorázné narušení irácké svrchovanosti a zastavit Trumpovy agresivní akce“. Podle agentury Reuters chtějí politici z obou táborů rozděleného parlamentu, aby se na něm hlasovalo o odchodu amerických vojáků z Iráku.

USA mají vojáky v Iráku v rámci mezinárodní koalice, která bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Za tímto cílem tam přišli v roce 2014 na pozvání tehdejší vlády. Před rokem ale tamní vláda vyhlásila vítězství nad IS a od té doby se někteří iráčtí politici i armádní velitelé vyslovují proti přítomnosti amerických jednotek v Iráku.

Neshoda s iráckým prezidentem

Úřad premiéra Mahdího po Trumpově odletu uvedl, že o cestě věděl předem a že si oba lídři telefonovali, na schůzce se ale nedohodli. Podle zákonodárců citovaných agenturou Reuters proto, že Trump se chtěl sejít na americké základně, s čímž Mahdí nesouhlasil. Trumpova mluvčí Sarah Sandersová naopak označila telefonát za „skvělý“ a dodala, že Mahdí přijal Trumpovo pozvání do Bílého domu. K pozvání se irácká strana oficiálně nevyjádřila.

Zobrazit celou diskusi