Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Důchodkyně (†87) se nechala rozřezat na 27 tisíc kusů. Trvalo to 60 dní

Autor: Mii - 
14. prosince 2018
12:30

Málokdo může říci, že jeho tělo bude žít navěky. Sue Potterová (†87) z Denveru však ano. Když v roce 2015 ve svých 87letech zemřela na zápal plic, vědci její tělo posmrtně zamrazili a rozřezali na 27 tisíc tenkých plátků. Ty následně zakonzervovali a nyní je využívají k výuce mediků. Žena věděla, do čeho jde. Připravovala se na to dlouhých 15 let. Její příběh zmapovala National Geographic.

Sue vyrostla v nacistickém Německu a po druhé světové válce emigrovala do New Yorku. Zde poznala svého manžela Harryho Pottera (ano, opravdu se tak jmenoval), se kterým měla dvě děti. Vedla zcela normální život jako kdokoli jiný. Svou rodinu nakonec přežila a v roce 2000, ve věku 73 let, se ocitla sama.

Během těchto sedmi dekád měla smůlu na mnoho nemocí. Trpěla diabetem, melanomem, rakovinou prsu a prodělala několik operací. Věděla, že mnoho let života už ji nečeká. Když proto v roce 2000 četla článek o projektech Visible Human a Human Simulation od Coloradské univerzity, rozhodla se, že by svým tělem mohla posloužit vědě.

V projektech šlo o to, že tým vědců nabalzamoval, zmrazil a rozřezal těla dvou lidí, které následně používal k výuce mediků. Sue chtěla být třetí a okamžitě univerzitu kontaktovala.

Sue se o proceduru velmi zajímala

Šéf výzkumu doktor Vic Spitzer nejdříve ženu odmítl s tím, že je až moc nemocná a procedura by byla příliš náročná. Sue ale na své účasti trvala a nakonec jej přesvědčila. Doktor si stanovil jen jednu podmínku – do konce svého života bude muset zaznamenávat vše, co dělá. A požádal ženu, zda by její cestu mohli sledovat novináři.

Sue nakonec k překvapení všech žila ještě dalších 15 let. Během té doby si opravdu poctivě zaznamenávala vše, co dělá, jí, cítí a podobně, čímž vytvořila nejpodrobnější záznam o lidském těle, jaký kdy pacient vytvořil. Měla u sebe také celou dobu kartičku, na které bylo napsáno: „V případě mé smrti okamžitě kontaktujte doktora Victora Spitzera… tělo musí obdržet do čtyř hodin.“

Ačkoli dva předchozí lidé, kteří proces podstoupili, byli anonymní – v jednom případě šlo o vězně a v druhém oběť infarktu – Sue si pozornost užívala. Často chodila za studenty, kteří jednou budou její mrtvolu analyzovat a velmi se zajímala o proces, který ji čekal. Když nakonec zemřela, studenti dle svědectví na jejím pohřbu plakali.

Po 18 letech je tělo připraveno

Samotná procedura byla dle očekávání Spitzera složitá. Sue měla v kyčli titanový kloub, který byl tak silný, že by poškodil řezací nástroje. Nejdříve jí ho tak museli vyndat. Celkově ale porcování těla proběhlo podle týmu nad očekávání dobře a technologicky mnohem lépe než v předchozích případech.

První člověk byl v roce 1993 rozřezán na 2000 plátků a trvalo to čtyři měsíce. Zato Sue byla rozřezána na 27 tisíc plátků během 60 dní. Časově nejnáročnější je ale stále proces digitalizace kousků, který v případě Sue trval tři roky.

Nyní je vše konečně připravené a může posloužit ke svému zamýšlenému účelu – k výuce. Plátky budou využívané jako doprovodný učební materiál k pitvám, kterých se musí medici účastnit. „Vlastně byla znovuzrozena ve virtuálním světě,“ řekl o Sue jeden z členů týmu, který na jejím balzamování spolupracoval. „Myslím, že z uměleckého hlediska je to přechod z jednoho života do druhého,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi