Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zabili téměř 2 miliony lidí. Poslední vůdci Rudých Khmerů dostali doživotí za genocidu

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2018
07:19

Soud v Kambodži shledal dva bývalé vysoce postavené představitele Rudých Khmerů vinné z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Podle agentury AFP je to poprvé v historii, co mezinárodní soud označil v souvislosti s Rudými Khmery za genocidu jejich brutální postup vůči menšinám - etnickým Vietnamcům, muslimské komunitě a dalším náboženským minoritám. 

Hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan byli odsouzeni na doživotí. Za vlády Rudých Khmerů v druhé polovině 70. let bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí.

Dvaadevadesátiletý Nuon Chea a sedmaosmdesátiletý Khieu Samphan jsou podle agentury AP poslední dosud žijící lídři Rudých Khmerů. Oba si již odpykávají doživotní trest, k němuž byli v jiném procesu odsouzeni za zločiny proti lidskosti. Vůdce ultralevicového režimu Rudých Khmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

U trestního tribunálu pro Kambodžu, který funguje pod záštitou OSN, nyní tvrdili, že jsou obětí politické perzekuce. U soudu byli podle AP osobně přítomni. Nuon Chea trpí srdečními potížemi, a tak mu soud umožnil přesunout se z hlavní síně do jiné místnosti. Khieu Samphan byl přítomný po celou dobu. Při vynášení rozsudku za pomoci dvou členů ostrahy stál a neprojevil žádné emoce, uvedla AP.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi