Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Katastrofický“ smog dusí metropoli Indie. Soud krotí i tradiční ohňostroje

Autor: ČTK, AKu - 
6. listopadu 2018
09:05

Nejvyšší soud v Indii přikázal výrazně omezit tradičně velkolepé ohňostroje, které každý rok doprovází pětidenní hinduistický svátek Díválí. Snaží se tak omezit katastrofální úroveň smogu, s níž se v poslední době potýká především hlavní město Dillí. Dusící se obyvatelé mezitím hromadně skupují čističky vzduchu a upozorňují na kritickou situaci skrze sociální sítě. Zprávu přinesla světová média.

Kvalita vzduchu v indickém hlavním městě Dillí se v pondělí rapidně zhoršila. Znečištění převýšilo téměř 24krát úroveň doporučenou Světovou zdravotnickou organizací, uvedla agentura Reuters. Množství škodlivých prachových částic PM 2,5, které pronikají hluboko do plic a způsobují závažné zdravotní problémy, přesáhlo za 24 hodin ve většině částí města úroveň 400 mikrogramů na metr krychlový. Na některých místech dokonce 600.

Téměř neprodyšná vrstva smogu je důsledkem nepříznivých povětrnostních podmínek i necitlivých aktivit samotných Indů. „Rychlost větru klesla z 29 na 15 kilometrů za hodinu a v posledních několika hodinách se mnohem více vypalují strniště ve státech Paňdžáb a Harijána,“ řekla agentuře Reuters ředitelka fóra Centrum pro vědu a životní prostředí Anumita Ráj Čaudhuríová.

Odbornice se odkazovala na dva indické státy, kde farmáři každoročně v listopadu a prosinci pálí strniště na svých polích, aby je připravili na zimní sadbu.

V následujících týdnech se navíc situace ještě zhorší, protože na začátek listopadu připadá pětidenní hinduistický svátek Díválí, během kterého slavící lidé odpálí miliony petard, ohňostrojů a dalších druhů zábavní pyrotechniky. Kouř, který přitom vyvolávají, podle BBC už v minulých letech způsobil dramatické zhoršení kvality ovzduší.

Na pyrotechniku jen dvě hodiny času

Nejvyšší soud proto omezil dobu, po kterou smějí občané pyrotechniku odpalovat, na pouhé dvě hodiny denně. Experti jsou však podle BBC toho názoru, že nařízení bude velice těžké uvést do praxe.

Mezi obyvateli Dillí přitom v poslední době sílí povědomí o tom, jak nepříznivé účinky má hustý smog na jejich zdraví. Mnozí z nich publikují na sociálních sítí dramatické snímky, aby tak na alarmující situaci upozornili. Stále oblíbenější jsou také čističky vzduchu. Jejich prodej vzrostl ve srovnání s loňským rokem až o 40 procent, uvedli zástupci výrobců i prodejců. 

Indická města se pravidelně umísťují v čele globálních žebříčků znečištění ovzduší. Dillí se loni umístilo na nelichotivém šestém místě.

Zobrazit celou diskusi