Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhadná paralytická nemoc děsí rodiče. Podobá se obrně a mrzačí děti

Autor: Mii - 
19. října 2018
06:00

Čím dál vystrašenější jsou úřady v Americe kvůli zvyšujícímu se počtu případů akutní chabé myelitidy (AFM), záhadné paralytické nemoci podobné obrně, která zasahuje převážně děti. Pacienti postupně ztratí schopnost hýbat se a samostatně dýchat. Léčba je komplikovaná a často nic nezmůže, protože nemoc je diagnostikovaná pozdě. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) proto vydalo varování, píše The Washington Post.

CDC prozatím registruje 120 případů AFM, při kterých lidé nejčastěji ztratili schopnost ovládat své končetiny. 90 procent z těchto případů bylo u dětí pod 18 let, přičemž průměrný věk pacientů je 4 roky. Nemoc se již objevila ve 22 amerických státech.

Ačkoli paralytické nemoci nejsou nic výjimečného, šíření AFM zůstává pro lékaře záhadou. Nikdo netuší, co způsobuje, že se choroba poslední roky mezi dětmi tak masově objevila. Způsobuje ale vážné problémy, kdy děti často končí napojené na přístroje, protože nemohou samy dýchat nebo ovládat svůj obličej.

Růst případů začal v roce 2014 a pokračuje dodnes. První symptomy se obvykle objeví týden poté, co děti utrpí horečku a onemocnění dýchacích cest. Žádná specifická léčba na AFM neexistuje a její dlouhodobé účinky nejsou známy. Ví se jen, že nemoc zasahuje nervový systém člověka, konkrétně míchu. Neurologické problémy tohoto typu mají celou řadu příčin, včetně virů, environmentálních toxinů a genetiky. Lékaři předpokládají, že AFM bude nejspíš virového původu.

Někteří pacienti nemoc překonají a vyléčí se, jiní skončí s trvalou paralýzou nebo zemřou. Průběh je u každého jedince odlišný. I proto úřady neví, jak se k nemoci postavit a jak s výzkumem začít – často je navíc špatně diagnostikovaná, protože se podobá jiným neurologickým nemocem, jako je obrna.

Carterovi (†5) nemoc lékaři nemohli zjistit

Jak komplikovaná léčba AFM je, popsala na Facebooku Robin Robertsová, matka jednoho z nemocných dětí, které na nemoc zemřelo. Americkým lékařům podle ní trvalo 19 dní, než jejímu synovi Carterovi chorobu správně diagnostikovali.

Vše začalo obyčejným zvracením o jednom víkendu v roce 2016. Během rychlého sledu hodin následovala unavenost, neschopnosti držet vzpřímeně hlavu, používat pravou ruku a bolest v krku. „Do 18 hodin po příjezdu na pohotovost zcela ztratil schopnost pohybovat se a potřeboval ventilátor k dýchání,“ popisovala Robertsová.

Za 18 dní byly jejímu synovi diagnostikovány spinální mrtvice, Guillain-Barré syndrom, akutní diseminovaná encefalomyelitida (ADEM) a traverzní myelitida. Nic z toho nebylo správné. Až den poté, po sérii dalších tří magnetických rezonancí, doktoři zjistili, že jde o AFM.

Podle Robertsové se rodiče mají připravit, že někteří doktoři s AFM vůbec nemají zkušenost a tvrdí, že jde o psychosomatický problém. „Pokud vaše dítě ztrácí cit v končetinách, jděte na pohotovost a nenechte se odbýt,“ doporučuje matka. Osvětě veřejnosti kolem AFM se začala věnovat minulý měsíc poté, co Carter boj s nemocí po dvou letech prohrál.

Zobrazit celou diskusi