Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Miliony holčiček nutí do vdávání. Před sňatky s dětmi varuje UNICEF emotivním spotem

Autor: ula - 
29. července 2018
15:23

I když podle organizace UNICEF celosvětově klesl počet dětských sňatků, v některých částech světa jsou stále provdávány dívky i chlapci, které ještě nedosáhli 18 let, za mnohdy výrazně starší protějšky. UNICEF si dal za cíl, že do roku 2030 dětské sňatky zcela zmizí. Své rozhodnutí podpořil zveřejněním spotu, který zpočátku vypadá jako pohádková svatba. Rozuzlení je ovšem šokující.

Jako dětský sňatek lze označit formální či neformální uzavření manželství s osobou před dosažením její plnoletosti. UNICEF definoval tuto hranici věkem 18. let. Podle organizace jsou děti v tomto věku nezralé, nemohou tak přijímat velká rozhodnutí a ve chvíli, kdy musí uzavřít manželství, se jedná o vynucený sňatek.

V některých zemích, i když je právně stanovený věk pro uzavření manželství 18 let, mají kulturní tradice přednost před zákony. Podle odborníků se však jedná o porušení práv dětí.

Dětské sňatky existovaly už celá staletí a stále se uzavírají ze stejných důvodů, mezi které patří např. chudoba, politické a finanční důvody, nedostatek vzdělání nebo genderové nerovnosti, případně se uzavírají ve společnosti, kde převládá patriarchát.

Dětské svatby převládají hlavně v rozvojových zemích, jako jsou různé části Afriky nebo Jižní Asie. Mezi země s největším počtem sňatkům s osobami mladšími 18. let je např. Nigerie, Čad, Mali, Bangladéš nebo Guinea. V počtu sňatků vede ale Indie.

15 milionů dětských svateb ročně

Podle UNICEF naštěstí podíl uzavírání manželství s dětmi celosvětově klesá, celkově se počet sňatků snížil o 15 %. Přesto na světě žije před 650 milionů dětí, které vstoupily do manželství před svými 18. narozeninami.

Každý rok je proti své vůli provdáno 15 milionů dívek. Ty většinou už pak nemohou chodit do školy, často jsou oběťmi domácího násilí. Dívky mají pak problémy, pokud otěhotní, dítě nedonosí nebo porodí předčasně, případně nezvládnou porod a miminka zemřou do měsíce po narození. 

Organizace UNICEF by ráda dosáhla úplného zrušení dětských sňatků do roku 2030. Kvůli tomu zveřejnila spot, který zpočátku vypadá jako pohádková svatba se vším, co k tomu patří. V závěru se ukáže, že nevěsta je malé děvčátko, které rozhodně nepláče štěstím.

Video  Otec provdal pětiletou dceru za 11letého chlapce  - Youtube
Video se připravuje ...

 

Video  Otec provdal pětiletou dceru za 11letého chlapce  - Youtube
Video se připravuje ...

sores ( 29. července 2018 19:04 )

Jen úchylovi se postaví pták na dítě aby jí prznil!!! Za to by se měl vzít každý stát na planetě a tohle zakázat a hlídat to aby se ta prasárna neděla!!!

11karel11 ( 29. července 2018 18:08 )

Úchylaci potřebují mít za manželku holčičky, je to zvrácenost a pedofilnost. V Evropě je to trestné, tak je to důvod je vyhostit. Hnusáci, souložit s děckem.

al.bunda ( 29. července 2018 16:58 )

Takové multi obohacení a jim se to nelíbí

Zobrazit celou diskusi