Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mohutný požár v Anglii vyhnal lidi z domovů. Kouř zaváněl jako uzené makrely

Autor: pk - 
27. června 2018
18:10

Na 30 domů museli evakuovat v severozápadní Anglii kvůli rozsáhlému požáru vřesoviště Saddleworth Moor u Manchesteru. Požár se rychle rozšiřuje do okolí kvůli velkému suchu. V oblasti byl už vyhlášen nejvyšší stupeň požární pohotovosti. V pohotovosti je i armáda, která je připravena pomoci. 

Oheň se rozhořel už v neděli v noci a hasičům se podařilo jej dostat pod kontrolu. Jenže kvůli horku a suchu se plameny začaly šířit nanovo, navíc je rozfoukal do okolí silný vítr. 

Následně došlo k evakuaci vesnice Carrbrook, ke které se požár přiblížil až na vzdálenost 200 metrů. Občané si stěžovali na zápach kouře, které ze všeho nejvíc připomínal uzené makrely, před kterým se nedalo uniknout. V okolí uzavřeli také střední a základní školu.

Požární služba uvedla, že oheň v jednu chvíli pokrýval plochu o rozloze šesti kilometrů čtverečních kilometrech s mohutnými oblaky kouře táhnoucími se podél vřesoviště. 

Požár se nedaří dostat pod kontrolu

Požár se stále velmi rychle šíří přes vyschlou oblast a hasičům se nedaří jej zastavit. Zástupce velitele hasičů Leon Parkes uvedl, že oheň se snaží dostat pod kontrolu deset hasičských vozidel s padesáti hasiči. Dále uvedl, že se podařilo snížit ohrožení budov, neboť hasiči začali využívat k uhašení požáru vrtulníky shazující na plameny vodu. 

Hasič Ricky Case zmínil, že se jedná o jeden z největších, u jakého po velmi dlouhé době pomáhá s uhašením. 

Obří požár lesa u Bzence: Vlak zatím jezdí omezenou rychlostí

Zobrazit celou diskusi