Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„USA nejsou prasátko“. Trump zkritizoval vyspělé země, zrušil cla. Pak otočil

Autor: ČTK, vei - 
10. června 2018
08:38

Summit skupiny sedmi nejvyspělejších zemí světa G7, který se konal v Kanadě, podle očekávání poznamenaly rozpory mezi Spojenými státy a zbylými členskými zeměmi. Jablkem sváru byl vzájemný obchod v situaci, kdy Spojené státy začaly uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. Prezident Donald Trump své partnery kritizoval, ale na závěr schůzky navrhl, aby se v rámci G7 obchodovalo bez cel, bez subvencí a bez dalších obchodních bariér. Podporu závěrečného prohlášení ale nakonec stáhl. 

Trump zdůraznil, že Spojené státy potřebují spravedlivý přístup na trhy a nejsou ochotny dál tolerovat jednání zemí, které vůči USA spravedlivé nejsou. Schůzku přitom americký prezident označil celkově za úspěšnou. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron následně uvedli, že společné prohlášení týkající se obchodu je jen prvním krokem v náročných jednáních.

Americký prezident řekl, že Spojené státy na summitu bojovaly za volný obchod a za konec dotací a cel. Jak toho hodlá docílit, ale neupřesnil. Pokud některé země začnou proti Spojeným státům uplatňovat reciproční cla na dovoz hliníku, bude to podle něj velká chyba.

Trump ale nakonec od prohlášení odstoupil

Americký prezident Donald Trump dnes odvolal svou podporu závěrečného prohlášení ze summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě. Šéf Bílého domu, který vrcholnou schůzku opustil předčasně kvůli plánovanému jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru, to napsal na Twitteru. Vinu svedl na kanadského premiéra Justina Trudeaua a jeho falešná prohlášení na tiskové konferenci, která se konala po Trumpově odjezdu. EU uvedla, že se i přes Trumpovo rozhodnutí bude prohlášení držet.

„Kanadský premiér Trudeau se na jednání G7 choval velmi pokorně a umírněně, ale po mém odjezdu vystoupil na tiskové konferenci s tvrzením, že americká cla jsou urážlivá a že se nenechá komandovat. To je velmi nečestné a slabošské. Naše cla jsou reakcí na jeho clo na mléko ve výši 270 procent!“ napsal na Twitteru Trump.

Trudeauův mluvčí v odpovědi uvedl, že výroky předsedy kanadské vlády na tiskové konferenci se nijak nelišily od toho, jak Trudeau mluvil na summitu. „Premiér nepronesl nic, co by neřekl už dříve, ať už veřejně nebo při soukromém rozhovoru s prezidentem Trumpem,“ konstatoval mluvčí.

USA jako kasička

„Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány,“ prohlásil Trump s tím, že už nastal čas, aby se Evropská unie, Kanada a další obchodní partneři chovali ke Spojeným státům lépe. „Jsme jako prasátko, ze kterého si všichni berou. Buď to okamžitě skončí, nebo s nimi přestaneme obchodovat,“ řekl Trump na adresu zbylých členů G7. K těm vedle USA patří i Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie a Francie.

Spojené státy podle Trumpa také chtějí s Mexikem a Kanadou vyjednat nové podmínky Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), trvají ale na dodatku, podle něhož by byla nová dohoda sjednána vždy na pět let a pak se rozhodlo o jejím případném prodloužení. Agentura AP uvedla, že se zmíněným dodatkem nesouhlasí Kanada.

Americký prezident rovněž podotkl, že znovupřijetí Ruska do G7 by bylo přínosem. Podobně se vyjádřil také nový italský premiér Giuseppe Conte, který však zdůraznil, že sankce proti Rusku nelze okamžitě zrušit. Německá kancléřka Merkelová naopak uvedla, že se lídři evropských států G7 na summitu shodli, že pro znovupřijetí Ruska zatím nenastaly ty správné podmínky. Rusko a země G7 společně tvořily seskupení G8. Rusko ale bylo na jaře 2014 vyřazeno za okupaci a následnou anexi ukrajinského Krymu a za podporu proruských separatistů na Ukrajině.

Předčasný odlet Trumpa za Kimem

Summit americký prezident opustil dříve, což zdůvodnil nutností připravit se na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Z Kanady odletěl přímo do Singapuru, kde se má schůzka v úterý konat.

Merkelová později při tiskové konferenci oznámila, že se lídři zemí G7 shodli na nutnosti snížit cla a další obchodní bariéry. Podobně se vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého se na summitu projevila snaha situaci stabilizovat. Zdůraznil však, že samotné společné komuniké situaci nevyřeší a že členy G7 čeká v nadcházejících týdnech a měsících důležitá práce.

Summit provázela mimořádně tvrdá bezpečnostní opatření, díky kterým se v ulicích sešlo méně demonstrantů. Zadrženo bylo kvůli výtržnostem asi deset lidí.

Kimu už je v Singapuru

Na singapurském letišti Changi přistálo v neděli ráno letadlo se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. V úterý se sejde s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Dnes s ním bude jednat singapurský premiér Lee Hsien Loong.

Severokorejského vůdce dopravil do Singapuru stroj společnosti Air China, uvedl singapurský list tisk.

Policie v okolí letiště uzavřela silnice zhruba hodinu před Kimovým příletem. Očekává se, že celá delegace bude ubytovaná v hotelu St Regis, kolem nějž byly od rána patrné přípravy a přísná bezpečnostní opatření.

Po odjezdu kolony z letiště Singapur zveřejnil fotografii uvítání Kima singapurským ministrem zahraničí Vivianem Balakrishnanem.

Kim Čong - un dorazili do Singapuru, kde ho čeká schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na letišti přivítal severokorejského vůdce singapurský ministr zahraničí Vivian Balakrishnan. (10. 6. 2018) Kim Čong - un dorazili do Singapuru, kde ho čeká schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na letišti přivítal severokorejského vůdce singapurský ministr zahraničí Vivian Balakrishnan. (10. 6. 2018) | ČTK

 

Americký prezident Donald Trump by měl v Singapuru přistát po 17 hodinové cestě  dnes večer místního času (odpoledne SELČ) a se singapurským premiérem Leem se má sejít v pondělí.

Předpokládá se, že hlavním tématem rozhovorů mezi Trumpem a Kimem bude ukončení severokorejského jaderného programu. Oba vrcholní představitelé by mohli jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53.

miro 49 ( 10. června 2018 12:07 )

„Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány,“„Jsme jako prasátko, ze kterého si všichni berou. Buď to okamžitě skončí, nebo s nimi přestaneme obchodovat,“ řekl Trump ------------------------------------------------------ Že by takový byznysmen nevěděl kolik zisku a daní přinášejí USA americké firmy po celém světě?Buďto je to hlupák, nebo velký lhář a podvodník.Celý svět pracuje pro ně. Co kdyby všichni omezili americké firmy ve svých zemích?Kde by skončili?

iFender ( 10. června 2018 11:26 )

Dela si nadeje naivka.Jeho politicky comeback uz je nerealny.Chtelo by to sejit z oblaku dolu na zem a nebyt tak domyslivy.

587587 ( 10. června 2018 10:36 )

Souhlasím, prasátko je hodně slabý výraz...

gabreta ( 10. června 2018 09:12 )

Myslíš, že lepší byly výroky premiéra Paroubka "Stát dluhy platit nemusí" a "Kdo z vás, na to má"??

Zobrazit celou diskusi