Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Voják v turbanu pochodoval pro královnu Alžbětu. Vysoký čepec nechtěl kvůli víře

Autor: bud - 
9. června 2018
13:57

Letošní slavnostní vojenská přehlídka u příležitosti narozením královny Alžběty (92) má historickou raritu. Jeden z vojáků totiž dostal povolení, aby si na hlavu místo tradiční chlupaté helmy vzal turban. Se svými fousy a odlišnou pokrývkou tak mezi tisícovkou napohled totožných vojáků zcela „vyčnívá“. Jde o Brita původem z Indie, který vyznává náboženství sikhismus.

Charanpreet Singh Lall (22) je úplně prvním vojákem v historii, který se přehlídky zúčastní s turbanem na hlavně tradiční armádní chlupaté pokrývky hlav. Kromě toho má také plnovous. Dostal povolení od vedení armádního regimentu „Coldstream Guards“, jehož je členem. Právě tento regiment na přehlídce pro královnu vystupuje.

„Věřím, že se na to lidé budou dívat pozitivně a budou to vnímat jako historickou změnu. A také věřím, že toto gesto povzbudí i další lidi s jiným náboženstvím, aby se připojili k armádě,“ řekl Lall britskému deníku Daily Mail.

Královna slaví v červnu kvůli počasí

Tradiční přehlídka se pořádá každý rok v rámci oslav narozenin královny, která v rámci této události udílí také vyznamenání a povyšuje vybrané osobnosti do šlechtického stavu. Přestože se královna Alžběta II. narodila v dubnu, oficiálně je slaví v červnu. V tomto měsíci je totiž předpoklad lepšího počasí.

Ceremoniál má už od roku 19. stolení přesně stanovená pravidla a probíhá pokaždé stejně. Součástí je i projížďka mezi vojáky, kterou královna absolvuje v kočáru taženém koňmi. V rámci něj hraje přibližně 400 hudebníků na dechové a žesťové nástroje, bubny nebo dudy.

Desterz ( 10. června 2018 15:35 )

Evidentně nechápeš ani o čem se píše V pohodě, takových je vás víc takže pěkný den.

skaara ( 9. června 2018 22:10 )

Sikh byl i představitel seriálového Sandokana Kabir Bedi a byl to pohodový chlápek, ale turban už nenosil, ale jeho otec ještě ano. A Indové jsou s Británii stále spojeni takže tohle až tak divné není.

Desterz ( 9. června 2018 19:36 )

Co má jakože bílá Evropa co dočinění s historickou ústrojní kázní?? Kolik gardistů mělo na uniformě křesťanský kříž? To jsou všichni nevěřící?!

andorea ( 9. června 2018 19:03 )

Jaká výjimka? Pokud nechtěl mít součást uniformy, tak tam neměl co dělat!

FrantaSvacina ( 9. června 2018 18:21 )

A Meghan musela stát za královnou a Kate a to se jí moc nelíbilo, byla pořádně nas.raná. Říkám, ta si nezvykne. I při odchodu z balkonu musela počkat až královna, Charles s Camilou, William, Kate, Georg a Charlet odešli. Herečka to nějak nezvládala. Nejraději by stála ona uprostřed, navíc na vysokém podestu, aby ji zbožnoval celý svět. Aby ji vůbec bylo vidět, tak začala kecat na Kate. A tady je jasně vidět, že Kate nežárlí, ta se starala o svý děti a zářila a mile Meghan odpovídala.

Zobrazit celou diskusi