Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlak odjel o 20 vteřin dříve. Dráhy se omluvily cestujícím za nepříjemnost

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
16. listopadu 2017
22:35

V Česku by se to nestalo. Japonský strojvůdce vyrazil nedočkavě ze stanice o 20 vteřin dříve, než měl. Jeho zaměstnavatel se pak omluvil cestujícím, kterých se nepřesnost dotkla. To není sci-fi, ale realita v zemi vycházejícího slunce, kde jsou rychlost, přesnost a účinnost na prvních místech.

Země, která dala světu Šinkanzen a ve které žije přes 120 milionů lidí, není na nepřesnosti v železniční dopravě zvyklá. Některé cestující tak překvapilo, když jejich vlak 20 vteřin před pravidelným odjezdem zabouchl dveře a vyrazil na cestu. Stalo se to v úterý Cukuba Expresu na lince mezi Akihabarou (prefektura Tokio) a Cukubou (prefektura Ibaraki). Společnost, která spoj provozuje, se následně všem cestujícím oficiálně omluvila.

„Hluboce se omlouváme za vážné nepříjemnosti, kterým museli naši zákazníci čelit,“ napsala firma podle Japan Today na svém webu. Podle zápisu skutečně vlak opustil stanici Minami v 9:43:40 místo plánovaného odjezdu o 20 sekund později. Dráhy sice přiznaly, že si takové odchylky málokdo všimne, ale chápou, že někteří cestující skutečně naskakují v podstatě do rozjíždějících se vlaků.

„Chápeme, že minimálně několik cestujících by vlak nechytilo, pokud by odjel o 20 vteřin dříve než obvykle, a přestože další jede za čtyři minuty, mohlo by jim to způsobit problémy s navazujícími spoji. Efekt sněhové koule by mohl způsobit, že se nedostanou do školy či práce včas,“ dodala firma s tím, že by lidé mohli být potenciálně tímto zpožděním zahanbeni.

Zobrazit celou diskusi