Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rybář omylem chytil prehistorického žraloka. Má 300 zubů a pamatuje dinosaury

Autor: Mii - 
14. listopadu 2017
12:45

Do rukou portugalských vědců se dostal tvor, o kterém tvrdí, že je žralokem z éry dinosaurů. Patří k extrémně vzácným žralokům límcovým, kteří v nezměněné podobně přežívají 80 milionů let. To z nich dělá jedny ze skutečných žijících fosilií. Zajímavostí tvora je, že disponuje 300 zuby.

Žraloka nalezla rybářská bárka u portugalského pobřeží Algarve. Loď pracovala pro Evropskou unii v rámci projektu, který se snaží minimalizovat poměr nechtěných ulovených živočichů při klasickém komerčním lovu.

Tvor byl okamžitě předán portugalskému institutu pro výzkum moře a atmosféry, který potvrdil, že se skutečně jedná o žijící fosilii. Stejný druh žralok a v naprosto nezměněné podobě obýval Zemi před 80 miliony lety, ve stejnou dobu, co dinosauři.

Žralok límcový patří do čeledi štíhlounovitých. Nalezený kus byl mužského pohlaví, dlouhý jeden a půl metru a plaval v hloubce 700 metrů. To je na jeho poměry ještě mělčina, obvykle lze nalézt v 1500 metrech.

O jeho chování a biologii není prakticky nic známo, protože jeho výskyt je extrémně vzácný. Vzhledově se ale podobá spíše velkému úhoři. Podle Samuela Garmana, který živočicha poprvé popsal v roce 1884, inspiroval námořníky k pověstem o vodních hadech, podobně jako tuleni a mroži příběhy o mořských pannách.

Podle profesora Margarida Castro z Univerzity Algarve získal žralok jméno límcový kvůli souboru 300 zubů, které mu umožňují velice efektivně chytat ryby, kalamáry a jinou potravu. Profesor to řekl portugalské televizi Sic Noticias.

Termín „žijící fosilie“ poprvé použil objevitel evoluce Charles Darwin pro živočichy, kteří zůstávají miliony let beze změny. Je to kvůli tomu, že se dokázali usadit ve výjimečně bohatých prostředích, která je nenutí se vyvíjet. Konkrétně žralok límcový zůstal prehistorický proto, že mořské hlubiny, ve kterých žije, nejsou bohaté na živiny a ani nenabízejí přirozeného nepřítele.

Podívejte se, jak útočí obávaný žralok bílý:

Video  Děsivé video: Útok žraloka bílého natočil dron  - YouTube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi