Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Europol potřebuje pomoct s hledáním prznitelů dětí. Poznáte místa na fotkách?

Autor: nka - 
3. června 2017
18:07

Evropský policejní úřad spustil stránku, na které umístil obrázky předmětů zachycených na fotografiích a nahrávkách s dětskou pornografií. Vyšetřovatelé doufají, že veřejnost na snímcích pomůže některé předměty a země, odkud pocházejí, identifikovat.

Na stránce Europolu s názvem Stop child abuse – Trace an object visí v současnosti dvacet fotografií. Je mezi nimi například záběr na zasněžený dům, několik lahviček s hygienickými potřebami, kousek dětského pyžama nebo koberec. Všechny objekty technici vyřezali ze snímků a videí zobrazujících zneužívání dětí. Policisté doufají, že je veřejnost dokáže přivést na stopu těm, kdo otřesné záběry pořídili.

Europol bojuje proti organizovanému zločinu. Takhle varuje veřejnost před nákupem ilegálních léků:

„Takovéhle vyšetřování obvykle probíhá v utajení. My už jsme ale vyčerpali všechny indicie, takže tohle je poslední možnost. Potřebujeme, aby nám veřejnost pomohla dát všechny dílky skládačky dohromady,“ řekl BBC Steven Wilson, který v Europolu vede oddělení pro boj s kybernetickým zločinem.

Policisté proto vyzývají všechny, kdo by jim mohli s určením byť jen země původu předmětů na snímcích pomoci, aby se neprodleně ozvali. Na stránce je pod každým obrázkem možné napsat anonymní udání, jsou tu také odkazy k jeho sdílení na sociálních sítích.

Vyšetřovatelé říkají, že každá informace je důležitá, protože právě drobnosti leckdy pomohou zločin odhalit. „Na zahradě například byla trampolína. Zvětšili jsme ji a našli jsme značku výrobce. Ten nám řekl, že takové trampolíny prodává jen v jedné zemi. To nás zavedlo do správné oblasti, a pak i k podezřelému,“ popsal Wilson.

Pracovníci Europolu přiznávají, že zveřejnění fotek je nebezpečné, protože může pachatele varovat. Jak ale říkají, je to riziko, které jsou ochotni podstoupit.

Zobrazit celou diskusi