Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista chtěl pomoct gorilám. Maraton zdolal po čtyřech v opičím kostýmu

Autor: nka - 
30. dubna 2017
15:25

Po čtyřech a v kostýmu gorily urazil londýnský policista celých 42 kilometrů maratonského závodu v britské metropoli. Trasu, jejíž zdolání mu trvalo téměř týden, absolvoval kvůli charitě.

Tom Harrison si říká Pan Gorilák a závod zahájil o půl jedenácté minulou neděli. Vyběhl tedy nedlouho poté, co bylo na trati už zhruba 40 tisíc běžců. Narozdíl od nich ale cílovou pásku protrhl až v sobotu krátce před polednem.

„Bylo to občas těžké, ale jsem rád, že jsem to zvládl,“ řekl Harrison, který se v cíli po vzoru lidoopů bil do prsou.

Video: Cesta Pana Goriláka byla krušná

Denně až 12 hodin na trase

Trasu dlouhou 42 kilometrů zdolával každý den 10 až 12 hodin. Lezl po rukou a kolenou, která občas kvůli puchýřům a otlačeninám vystřídal za chodidla. Po nocích přespával u přátel.

„Prvních pár dní se po mně lidé dívali divně a obcházeli mě obloukem. Pak už se to ale rozkřiklo a začali mě povzbuzovat,“ řekl Harrison.

„Někdo musel být stále přede mnou a říkat mi, jestli mám jít doprava, nebo doleva, abych nenarazil do lampy nebo do stromu,“ dodal se smíchem. Teď už se otec dvou dětí těší jen na masáž zad a šálek kávy.

Pro gorily vybral 700 tisíc korun

Svým činem chtěl policista podpořit organizaci pomáhající záchraně goril v Africe, s níž už pro lidoopy vybral přes 23 tisíc liber (700 tisíc Kč). Londýnský maraton v gorilím kostýmu absolvoval už loni, letos ale „chtěl udělat víc“.

 „Nejdřív jsem si říkala, že je šílený. Jenže když si Tom vezme něco do hlavy, tak to vždycky udělá,“ řekla ředitelka charitativní organizace Jillian Millerová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi