Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Matka londýnského teroristy je farmářka a dělá polštáře: Syna měla v 17 letech

Autor: lm, ČTK - 
24. března 2017
21:31

Terorista z Londýna se narodil jako Adrian sedmnáctileté svobodné matce Janet Elms. Zatímco jeho matka se odstěhovala na venkovskou farmu ve Walesu, kde vyrábí polštáře a kabelky, syn se k rodině otočil zády a vydal se na zlověstnou cestu.

Při středečním teroristickém útoku v Londýně zahynuli čtyři nevinní lidé. Britská policie oznámila, že pachatelem, který byl na místě zastřelen, byl 52letý Khalid Masood. Jde o Brita, který se narodil v Kentu v jihovýchodní Anglii.

Britským médiím se podařilo zjistit, že Masood se narodil jako Adrian Elms 25. prosince 1964. Jeho matce Janet Elms bylo tehdy 17 let. O dva roky později se dívka vdala muže jménem Phillip Ajao. Masood vyrostl v rodinném domku ve Východním Sussexu se dvěma nevlastními bratry Alexem a Paulem.

Jeho matka nyní žije s manželem na farmě na západě Walesu, kde vyrábí kabelky, polštáře a další textilní předměty. „Ahoj, jmenuji se Janet a žiju na venkově na západě Walesu spolu se svým manželem, border kolií a pár kuřaty,“ stojí na její stránce, přes kterou své rukodělné výrobky prodává. Matka je podle médií útokem značně rozrušená a odmítla ho komentovat.

Podle britského serveru DailyMail se Masood k rodině obrátil zády před více než deseti lety. Patrně v době, kdy se radikalizoval. Podle médií Masood v roce 2005 odjel do Saúdské Arábie vyučovat angličtinu. Vrátil se po čtyřech letech a usadil se v Birminghamu.

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Poprvé na sebe Masood upozornil úřady v listopadu 1983, kdy byl odsouzen za poškozování cizího majetku, naposledy pak v prosinci 2003 za držení nože. K islámu patrně konvertoval po pobytu ve vězení a změnil si jméno. 

VŠE O ÚTOKU V LONDÝNĚ>>

Podle informací Reuters z americké vlády se Masood sice stýkal s lidmi, u nichž panovalo podezření, že se v zahraničí chtějí připojit k islamistickým jednotkám, u něj samotného se to ale nikdy nepředpokládalo. Zatím není známo, co bylo jeho motivem. „Naší pracovní verzí je, že se inspiroval mezinárodním terorismem,“ řekl šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley.

Mrtvého Masooda na fotografiích rozpoznala jeho někdejší sousedka z Birminghamu Iwona Romek. „Když jsem v televizi a v novinách viděla snímky toho, kdo útok provedl, rozpoznala jsem v něm muže, který žil v mém sousedství,“ řekla novinářům. „Měl malé dítě, podle mě ve věku pěti či šesti let. Žila tam s ním žena, Asiatka. Zdál se docela milý, staral se o zahradu a plel,“ dodala s tím, že v prosinci se náhle odstěhoval.

iFender ( 25. března 2017 07:24 )

Jednou tam taky v tom Albionu bouchnou kamna a bude to masakr.Starosta je muslim lidi to je stara dobra Anglie?

K3vin ( 25. března 2017 00:17 )

 Takže to je Brit který se narodil ve Velké Británii a konvertovali k islámu. Doufám, že si to přečtou ti dementní pravičáci kteří obviňují z tohoto útoku uprchlíky.

Zobrazit celou diskusi