Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mají zvířata pohřební rituály? Šimpanz očišťoval tělo svého mrtvého syna

Autor: nka - 
17. března 2017
15:35

Šimpanze, který po smrti svého druha pomocí nástrojů očišťuje jeho mrtvé tělo, poprvé zpozorovali vědci v Zambii. Jejich odhalení naznačuje, že zvířata mohou mít podobně jako lidé svoje posmrtné rituály. Napsal to server New Scientist.

Vědci z univerzity ve skotském St Andrews pozorovali šimpanze žijící v zambijské rezervaci Chimfunshi. Mladý samec Thomas tady zemřel na následky plicní infekce. Samice jménem Noel, která se o Thomase od smrti jeho matky před čtyřmi lety starala jako o vlastního, se k mrtvému posadila a začala mu silným stéblem trávy čistit zuby. Ve své činnosti neustala ani tehdy, když ostatní členové tlupy už dávno odešli anebo když ji výzkumníci chtěli odlákat jídlem.

Podle vědců to dokazuje, že sociální pouto mezi šimpanzi nezruší ani smrt jednoho z nich. „Až dosud jsme podobné chování nikdy nezaznamenali ani u šimpanzů, ani u jiného druhu zvířat,“ řekl hlavní autor studie Edwin van Leeuwen.

Video: Samice šimpanze očišťuje tělo mrtvého syna

„Naše pozorování je důležité, protože ukazuje, že lidé nejsou jediný druh schopný soucitu,“ dodal.  Naopak se zdá, že šimpanzi se stejně jako lidé ke svým mrtvým chovají citlivě a neberou je jako bezcenné předměty. Jejich sledování by proto vědcům mohlo ledacos napovědět o tom, jak vznikly lidské pohřební rituály.

Výzkumníci ale připouštějí, že Noel možná chtěla jen zjistit, jak její adoptivní syn zemřel. Jak upozornil zoolog Klaus Zuberbuehler, z chování zvířat je téměř nemožné vyvozovat stoprocentní závěry. Neznáme totiž, jaké pohnutky je k němu vedly. Jejich chování může být manifestací truchlení, ale možná se šimpanzi jen diví tomu, že člen jejich tlupy najednou leží na zemi a nehýbe se, řekl.

„Nevíme, jak šimpanzi chápou pojem smrt. Není tudíž jasné, zda to, čeho jsme byli svědky, je očišťování mrtvého těla, nebo jen ‚sociální očišťování‘,“ vyjádřil se pochybovačně Thibaud Gruber z univerzity v Ženevě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi