Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dítě vám prodlouží život až o dva roky, tvrdí vědci. Nejvíc nezadaným mužům

Autor: nka - 
14. března 2017
13:55

Rodičovství může prodloužit život až o dva roky, větší vliv na délku života má přitom u mužů. K tomuto závěru dospěla studie švédských vědců, kteří zkoumali demografické údaje lidí starších 60 let.

Švédští výzkumníci porovnali údaje téměř 1,5 milionu lidí narozených mezi lety 1911 a 1925. Zjistili, že délka života se zvyšuje u lidí, kteří zplodili alespoň jedno dítě.

Rozdíl mezi bezdětnými a rodiči je přitom výraznější mezi muži. Šedesátiletí otcové měli před sebou život o celé dva roky delší než bezdětní šedesátníci, matky pak o 18 měsíců delší než bezdětné šedesátnice.

„Podpora dospělého potomka může mít vliv na zdraví a délku života stárnoucích rodičů. Ve stáří lidé ve spojení s rodičovstvím zakoušejí méně stresu a naopak mají prospěch ze sociální podpory svých dětí,“ řekla Karin Modigová ze stockholmského ústavu pro environmentální medicínu.

S dětmi si rodiče užijí také spoustu legrace. Podívejte se:

Video  Rodiče řekli dětem, že snědli všechny jejich sladkosti.  - youtube.com_Jimmy Kimme Live/bpž
Video se připravuje ...

Pohlaví potomka na délku života nemělo vliv. Co ale dlouhověkost ovlivnilo, byl rodinný stav. Ukázalo se, že rodičovství mělo větší vliv na prodloužení života u nezadaných mužů, než u ženatých. To podle výzkumníků může naznačovat, že svobodní mládenci jsou kvůli absenci partnera na svých dětech více závislí.

U žen se v této oblasti silná souvislost s rodinným stavem neprokázala. Jedním z vysvětlení by mohlo být to, že muži obvykle bývají starší než ženy, takže jsou to spíš ženy, kdo pečuje o muže, než naopak,“ vysvětlila Modigová podle britského serveru The Independent.

Výzkumnice dodala, že v příští studii se chce na důvody dlouhověkosti rodičů zaměřit podrobněji. „Děti mohou starým lidem pomoci s orientací ve zdravotnickém systému, poradit s užíváním léků, poskytnout citovou podporu,“ vyjmenovala možné důvody dlouhověkosti. Zároveň připustila, že tady hrají velkou roli i další faktory, jako je například zdravější životní styl rodin s dětmi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi