Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vědci našli náhražku opiátů u plžů zabijáků. Tiší bolest bez závislosti

Mořští plži z rodu homolicovití svou oběť ochromí neurotoxickým jedem.
Mořští plži z rodu homolicovití svou oběť ochromí neurotoxickým jedem.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: nka - 
22. dubna 2017
21:33

Náhražku morfia, která potlačuje bolest stejně jako opiáty, ale nezpůsobuje závislost, objevili vědci v jedu mořských plžů. Napsala to ruská agentura RIA Novosti.

„Příroda vytvořila bohatý arzenál biomolekul, které jsou vysoce sofistikované a navíc mají i spoustu nečekaných možností použití,“ komentoval Baldomera Olivera z univerzity v americkém Salt Lake City.

Plži z čeledi homolicovitých žijí v příbřežních vodách tropických moří. Dny tráví schovaní v písku, v noci se vydávají na lov. Po své oběti vystřelují orgán podobný harpuně s jedem, který ji paralyzuje. Jsou nebezpeční i pro člověka.

Výzkumníci v jejich jedu nalezli molekulu, kterou nazvali Rg1A. Ta ulevuje od bolesti podobně jako morfium. Její mechanismus účinku je ale jiný, protože působí na jiné receptory.

Při pokusech na myších sloučenina způsobila jejich absolutní znecitlivění vůči bolesti. Účinek přitom trval celých 72 hodin a to i poté, co těla hlodavců toxin vyloučila.

Vědci poté toxin přizpůsobili lidskému organismu a vyvinuli molekulu RgIA4. Ta účinkuje ještě silněji než její přírodní varianta.

Výzkumníci nyní doufají, že nová látka po klinickém testování umožní omezit užívání opiátů. Ty jsou silně návykové a hojně zneužívané. Lékařská obec proto volá po jejich nahrazení alternativními léky k tišení bolesti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi