Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potápěče kousl žralok do břicha. Sám doplaval k lodi a 8 hodin čekal na lékaře

Autor: Alexandr Božilov - 
22. ledna 2017
14:35

Štěstí v neštěstí měl Australan, kterého při potápění napadl žralok. Útok paryby sice přežil, ale utrpěl při něm velice bolestivá zranění. Než se z odlehlého místa dostal do nemocnice, musel v bolestech přetrpět dlouhých osm hodin.

Žralok napadl jednoho ze skupiny potápěčů u Velkého bariérového útesu, který leží severně od australského státu Queensland. Pětapadesátiletý muž utrpěl mnohačetná poranění, která mu způsobila značnou ztrátu krve.

Velký bariérový útes Velký bariérový útes | Profimedia, ČTK, archiv

„Žralok bělavý zaútočil zezadu a bohužel pacienta pokousal na ruce a následně také na břiše. Má velké štěstí, že vyplaval živý,“ popsal situaci ošetřující lékař David Cameron. Stav napadeného potápěče je už nyní stabilizovaný. Do nemocnice ale vedla značně zdlouhavá a trnitá cesta.

Pokousaný Australan dokázal doplavat zpátky k lodi, kde mu zdravotníci poskytli první pomoc a zastavili mu krvácení. Jenže jen plavba do nejbližšího zdravotního střediska, které se nacházelo na ostrově Murray, zabrala několik hodin. Zde však žije pouze několik stovek lidí, tudíž středisko není vybavené na složitější zákroky.

Záchranáři tak museli nebohého potápěče přepravit pomocí vrtulníku do nemocnice na ostrově Horn. Vzhledem ke špatnému počasí však helikoptéra přiletěla až za další tři hodiny. V konečném součtu se tak pokousaný muž dostal do nemocnice až dlouhých osm hodin po útoku žraloka. Nicméně přežil a to je nejdůležitější.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi