Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump: Miliony lidí volily nelegálně. Vyhrál bych i bez jejich hlasů

Autor: uni - 
28. listopadu 2016
09:30

Budoucí hlava Spojených států Donald Trump tvrdí, že v prezidentských volbách získal pro zvolení nejen nezbytnou většinu volitelů, ale i většinu všech voličských hlasů, pokud by se odečetly miliony lidí, kteří volili nelegálně. Žádné důkazy však Trump nepředložil.

Volby prezidenta USA nejsou přímé, ale dvoustupňové. Rozhodující jsou počty získaných volitelů za jednotlivé státy, nikoli celkový počet hlasů odevzdaných přímo voliči.

„Drtivě jsem získal nejen sbor volitelů, vyhrál jsem i hlasy všech voličů, pokud jde o prosté sečtení hlasovacích lístků, pokud škrtnete miliony lidí hlasujících nelegálně,“ napsal republikán Trump na Twitteru. Dodal, že vážné volební podvody se staly ve Virginii, New Hampshire a Kalifornii. „Tak proč o tom média neinformují?“ dodal.

Pokud jde o prosté sečtení všech hlasů odevzdaných ve volbách, tak jich demokratická kandidátka Hillary Clintonová podle volební komise získala o dva miliony více než Trump. O prezidentovi ale nerozhoduje prostá většina všech hlasů, ale většina v 538členném sboru volitelů, který ovládl Trump.

Výsledek voleb napadla neúspěšná kandidátka Strany Zelených Jill Steinová, která žádá o ruční přepočítání hlasů ve Wisconsinu, v Pensylvánii a v Michiganu. Štáb Clintonové Steinovou podpořil, což Trump označil za podraz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi